Washington 7. júla (TASR) - Obchodný deficit USA sa v máji znížil, keď slabší dopyt zmiernil rast dovozu, zatiaľ čo vývoz vzrástol na nový rekord. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a serveru tradingeconomics. Obchodný schodok Spojených štátov klesol v máji o 1,1 miliardy USD na päťmesačné minimum 85,5 miliardy USD (84,01 miliardy eur).

Washington 7. júla (TASR) - Obchodný deficit USA sa v máji znížil, keď slabší dopyt zmiernil rast dovozu, zatiaľ čo vývoz vzrástol na nový rekord. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a serveru tradingeconomics.

Obchodný schodok Spojených štátov klesol v máji o 1,1 miliardy USD na päťmesačné minimum 85,5 miliardy USD (84,01 miliardy eur). Výsledok však zaostal za očakávaniami trhov, ktoré počítali s poklesom deficitu pod 85 miliárd USD.

K zníženiu schodku prispel najmä rast exportu na historické maximum. Vývoz sa v máji zvýšil o 1,2 % na rekordných 255,9 miliardy USD, pričom USA zvýšili najmä vývoz ropy, plynu, farmaceutických produktov, zlata a finančných služieb.

Rástol aj dovoz, tempo rastu však dosiahlo iba 0,6 %, keď domáci dopyt v USA obmedzili rastúce ceny. Hodnota dovozu dosiahla 341,4 miliardy USD.

V prípade politicky citlivého obchodu s Čínou sa deficit USA zvýšil a dosiahol 31,5 miliardy USD. Vzrástol aj schodok v obchode s Európskou úniou a Kanadou. V prvom prípade dosiahol 21,4 miliardy USD a v druhom 9,8 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0177 USD)