shutterstock 165333053 úpravaDigitalizácia preniká do slovenských podnikov len veľmi pomaly. Podľa prieskum Industry4UM svoju stratégiu digitalizácie v roku 2023 napĺňalo len 27% podnikov. Jedným z dôvodov, prečo majú podniky problém s digitalizáciou výroby, je aj nedostatok pracovníkov vybavených potrebnými zručnosťami.

Tento fakt sa v rozhodujúcej miere podpisuje pod jej nízku úroveň. Podľa prieskumu je prekážkou pre takmer polovicu podnikov.

Ak chce podnik udržať tempo zmien, a zostať konkurencieschopným aj v budúcnosti, musí mať zamestnancov, ktorí dokážu v podniku naštartovať a riadiť programy digitalizácie. Systematická podpora prípravy odborníkov pre nové výzvy však na Slovensku chýba. Nedostatok kvalifikovaných zamestnancov pre potreby digitálnej transformácie dnes štandardný vzdelávací systém nedokáže pokryť.

Disproporciu môže korigovať vzdelávací program ING 4.0,, ktorý na trh prichádza s ponukou vzdelávacích kurzov zameraných na kvalifikáciu a rekvalifikáciu zamestnancov podnikov pre zvládnutie digitálnej transformácie.

 Prostredníctvom webinárov a praktických workshopov vybaví zamestnancov potrebnými poznatkamiv štyroch vzdelávacích moduloch:

- Robotika a pokročilá robotika
- Zber dát, ich analýza a strojové učenie
- Logistické systémy a automatizovaná logistika
- Inteligentná údržba.

 shutterstock 702095194 úprava

 

 ING 4.0 spojil priemysel a univerzity
Pri tvorbe unikátneho programu spojili svoje sily popredné priemyselné podniky ako Volkswagen Slovakia, Matador, Continental, Whirpool, či Schaeffler a zástupcovia technických univerzít v Bratislave, Žiline a Košiciach a vytvorili metodiku a obsah vzdelávacích kurzov. Témy kurzov vyplynuli z prieskumov a hĺbkových rozhovorov so zástupcami priemyslu, ktoré definovali oblasti, kde je potreba podpory zručností najnaliehavejšia. Vzdelávanie je zamerané na odborných zamestnancov podnikov, operátorov, technikov, a odborný manažment.

ING 4.0 nenahrádza univerzitné vzdelávanie. Rozvíja zamestnancov tak, aby mohli svoje podniky kvalifikovane digitalizovať a implementovať inovatívne riešenia. Je príležitosťou pre všetkých zamestnávateľov v priemysle, ako zvýšiť povedomie o moderných technológiách vo svojich podnikoch. Výsledkom je dynamickejšia digitalizácia slovenského priemyslu, a väčšia konkurencieschopnosť voči vyspelému digitalizovanému svetu.


Interaktívne kurzy so špičkovými lektormi

Každý kurz prebieha v kombinácii online a prezenčného štúdia. Lektormi kurzov sú špičkoví akademici z technických univerzít a zástupcovia priemyslu. Počas výučby účastníci prechádzajú odbornými webinármi s riadenými diskusiami. Výučba sa z veľkej časti opiera o reálne príklady z praxe. Absolvent programu prinesie do podniku zručnosti, ktoré mu umožnia pripravovať projekty digitalizácie a spolupracovať na ich realizácii priamo v podnikoch.

Účastník kurzu rozšíri svoje poznatky v kľúčových oblastiach konceptu Industry 4.0 a digitálnej transformácie, o najmodernejších digitálnych technológiách, spôsobe ich nasadenia a manažmente procesu digitalizácie. Absolvovaním kurzov získa návyk podporujúci systematické, aktívne a dlhodobé vzdelávanie. Jedinečnou pridanou hodnotou ING 4.0 je prepojenie s odborníkmi z praxe a odbornými kapacitami z univerzít, ktoré vytvárajú príležitosť pre ďalšiu spoluprácu.

 

shutterstock 1154438635 úprava

 

Zamestnanci malých a stredných podnikov sa môžu vzdelávať zdarma

Malé a stredné podniky v digitalizácii výrazne zaostávajú. V snahe priniesť digitálne kompetencie do týchto podnikov čo najefektívnejšie, umožňuje financujúci partner programu - EDIH EXPANDI 4.0 - prefinancovať vzdelávacie kurzy zdarma prostredníctvom Plánu obnovy a odolnosti cez schému de minimis. Finančná podpora z verejných zdrojov je pre malé a stredné podniky príležitosťou ako sa posunúť v digitalizácii.

Slovenský priemysel kráča do budúcnosti stále veľmi pomaly a neisto. Digitálne transformovať neznamená len nasledovať trendy alebo nové technológie. Digitálna transformácia je predovšetkým o ľuďoch, o ich vybavení potrebnými zručnosťami, o presadení kultúry inovácií do podniku. Podniky si musia uvedomiť, že ich konkurenčnou výhodou sa stáva kvalifikovaná pracovná sila. Unikátny vzdelávací program ING 4.0 dokáže cestu podnikov k inteligentnej výrobe zrýchliť.

 

 


Viac informácií, ako aj prehľady kurzov, lektorov či registračný formulár, nájdete na webovej stránke www.ing40.sk

eu plan