1DSC 3049 zmensenaVnútropolitické koalično-opozičné napätie na Slovensku odvádza pozornosť od skutočných problémov spoločnosti a to najmä v ekonomickej a sociálnej oblasti. Uviedol predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók na konferencii Očakávaný vývoj slovenskej ekonomiky v roku 2024, ktorá sa uskutočnila 25. januára v Bratislave.

"V situácii, v ktorej sa nielen Slovensko, ale aj Európska únia nachádzajú, to znamená stratu energie a síl potrebných na konsolidáciu ekonomiky či realizáciu potrebných a nevyhnutných zmien v rámci európskej integrácie a medzinárodnej spolupráce," povedal P. Mihók. Podľa neho veľkým rizikom pre slovenskú ekonomiku je výrazný migračný pohyb mladej a strednej generácie. Považuje za dôležité riešiť úbytok obyvateľstva a pracovných síl v niektorých regiónoch.

„Výraze sa mení celý svet, a to politicky, klimaticky, hodnotovo aj vzťahovo. Následne to ovplyvňuje globálnu aj lokálnu ekonomiku, ako aj každodenný život spoločnosti a jednotlivca,“ konštatoval P. Mihók. Nazdáva sa, že tento rok bude rokom veľkých výziev, ale aj kumulácie neriešených či zle riešených problémov predchádzajúceho obdobia. Zastáva názor, že je dôležité vyriešiť narušené dodávateľsko-odberateľské vzťahy, ktoré ovplyvnil ekonomické sankcie a politické rozhodnutia, ktoré komplikujú medzinárodný obchod a investície.

Text a foto: Tibor Šuľa