ajtLídri afrických krajín v stredu podpísali dohodu o vytvorení zóny voľného obchodu na africkom kontinente. Ide o najväčšiu dohodu od vzniku Svetovej obchodnej organizácie (WTO).


Dohoda povedie k vytvoreniu jednotného kontinentálneho trhu, ktorý má vyše 1,2 miliardy obyvateľov a kombinovaný hrubý domáci produkt (HDP) vo výške viac ako 3,4 bilióna USD (2,77 bilióna eur). Jej hlavným cieľom je posilniť obchod v rámci Afriky a znížiť závislosť tamojších ekonomík od nestálych cien komodít, ktoré ovplyvňujú ich export.
V tejto chvíli však ešte nie je jasné, kedy dohoda, ktorú na mimoriadnom summite podpísalo 44 z 55 členských štátov Africkej únie, vstúpi do platnosti, keďže ju musia ešte ratifikovať na národnej úrovni.
Obavy z prípadného neúspechu tak zostávajú. Prezident Nigérie, jednej z najväčších afrických ekonomík, sa napríklad nezúčastnil summitu pre námietky odborov. A hoci sa očakáva, že veľké ekonomiky budú najviac profitovať z tejto dohody, niektoré z nich majú zároveň obavy zo zvýšeného prílevu migrantov z chudobnejších krajín.

Zdroj: TASR