podnikatelka slovenska antonia franekovaZačiatkom januára sa uskutočnila tradičná súťaž, zastrešovaná SBA Slovak Business Agency, s názvom „Podnikateľka Slovenska“. Medzi nominovanými dámami z rôznych odvetví spoločenského a podnikateľského prostredia, bola aj riaditeľka a konateľka mediálnej spoločnosti MEDIA/ST, Ing. Antónia Franeková.


Antónia Franeková bola horúcou favoritkou svojej kategórie - „Výnimočná podnikateľka 2017“ – čo potvrdila aj vo finále. Bezprostredne po súťaži nám poskytla rozhovor.

Pani Antónia, aký význam prikladáte súťaži Podnikateľka Slovenska?
Už nominácia znamenala pre mňa veľa. Považujem to za ocenenie mojej práce a úsilia mojich blízkych, v práci aj v súkromí. Tých, ktorí pri mne stále stoja. Všetci mali radosť z nominácie aj z ocenenia. Už to bolo fantastické, že ma porota nominovala. Ten vynikajúci pocit prajem zažiť každému.
Poteší pozornosť a uznanie. O to viac nás, krehké nežné bytosti, ktoré sú skúšané tvrdým biznisom. Každé také gesto veľmi povzbudí a pohladí na duši. Každá žena je dostatočne silná na to, aby mohla realizovať svoje plány. Vďaka tomu, že tvorivú energiu a zmysel pre krásu vnášame do všetkého okolo nás, prispievame k tomu, aby bol svet stále krajším.

* * * * *
Dnes začíname podnikať spravidla preto, aby sme si splnili svoj sen. U mňa to bolo iné. Motiváciou boli moje tri deti, s ktorými som zostala na všetko sama. Do podnikania som sa pustila za pomoci rodiny a blízkych ľudí. Mala som veľké šťastie na ľudí okolo seba a som rada, že s niektorými z nich spolupracujem už desiatky rokov.
* * * * *

A toto ocenenie je pre mňa dôkazom toho, že to tak naozaj je. Súťaž dokazuje ženám, a nielen im, že ako podnikateľky máme pole možností stále otvorené. Nezávislosť a schopnosť starať sa o viacero vecí súčasne je nám, našťastie, daná už v génoch. Ocenenie je pre mňa preto symbolom toho, že moje rozhodnutie začať podnikať bolo správne. Je takisto dôkazom, že moja dlhoročná, systematická práca má význam aj pre ďalších ľudí. Tou pravou hodnotou tejto súťaže je preto podľa mňa uznanie.

Ovplyvní ocenenie váš život, podnikanie?
Iste. Ocenenie „Výnimočná podnikateľka 2017“ mi dodalo ďalšiu chuť a energiu do rozvoja vydavateľstva MEDIA/ST, ktorého som zakladateľkou. Skvalitňovaním našich služieb ho chcem ďalej rozvíjať. Je to impulz, ktorý ma núti zamyslieť sa nad tým, kam ešte môžeme spieť. Čo ponúka naše odvetvie v rozpätí ďalších dvadsiatich rokov. Ak žijete svojou prácou, týmto úvahám sa nevyhnete. Premýšľate o zajtrajšku, o tom, ako ho môžete ovplyvniť tým, čo robíte už dnes. Uvedomujete si totiž svoje možnosti a máte odvahu realizovať aj tie najodvážnejšie predstavy.

podnikatelka slovenska a franekova
Ján Oravec (druhý zľava), prezident Združenia podnikateľov Slovenska, odovzdáva ocenenie Antónii Franekovej.

 

Čo by ste odkázali budúcim ženám podnikateľkám?
Podnikanie vám dáva voľnosť a možnosť pracovať na sebe. Splníte si tým svoje sny a ciele. Ak vás práca napĺňa, viete ju skĺbiť s rodinou a s voľným časom. Veľké veci a úspechy sa dostavia iba vtedy, ak vytrváte. Musíte odolať a zachovať si vieru. Zostať verná svojim snom. Iba tak dokážete sebe, ale aj ostatným okolo vás, že svet je naozaj možné meniť podľa našich vlastných predstáv. No úspechom sa to nekončí. Musíte sa oň starať rovnako, ako o všetko vo vašom živote. A myslím si, že v nás, ženách, je tento pud starostlivosti, vzácnym darom, ktorý by sme si mali vážiť rovnako, ako každé uznanie od druhých.

Na čo musia byť ženy pripravené, keď sa rozhodnú podnikať?
Už týmto rozhodnutím, rozhodnutím dosahovať ciele, vystupujete zo svojej zóny komfortu. Začínate si organizovať svoj čas, dávať si jasné priority. Ak sa žena rozhodne podnikať a má navyše malé deti, musí byť pripravená na to, že najväčším luxusom bude pre ňu čas. A to si budete uvedomovať vždy. Je však dôležité myslieť na to, že veci musia zostať v rovnováhe. Myslite na to, že stratenú energiu potrebujete nanovo načerpať. Venujte sa preto športu, prijímajte energiu od druhých, od prírody, dodávajte sily sama sebe.
Rovnako dôležité je nájsť okolo seba tých správnych ľudí. Obklopiť sa šikovnými a cieľavedomými osobnosťami je veľké šťastie. Aj tie najsilnejšie podnikateľky však zostávajú vždy ženami. Môžu si bez ostychu poplakať pri úspechu aj pri neúspechu. Láska má mnoho podôb. Aj to, že ste na seba tvrdé, je prejavom lásky. Pretože vám záleží na tom, kým sa chcete stať a rozumiete tomu, že sa potrebujete neustále zlepšovať. Všímajte si však svoj úspech a tešte sa z neho. Hoci sa vám občas zdá, že stagnujete, nestrácajte nádej. Zastavte sa, vnímajte svoje okolie a na ďalší deň choďte s jasnou víziou o krok ďalej. Neúspech vás nesmie odradiť. Berte ho ako ponaučenie, ktoré vás povedie k vytýčenému cieľu.

* * * * *
Ing. Antónia Franeková
Vyštudovala strojársku technológiu na Žilinskej univerzite. Ako absolventka pracovala vo výskumnom ústave ZŤS, kde sa podieľala na analýze stavu strojárskeho priemyslu.
Založila vydavateľstvo MEDIA/ST a časopis Strojárstvo/Strojírenství. Neskôr pribudlo Stavebníctvo a bývanie. Dnes vydavateľstvo produkuje takmer tucet printových a elektronických titulov.
* * * * *

TEXT Ján Krajč FOTO SBA