seaRopný a plynárenský sektor stratil prvenstvo v rebríčku Coface CEE TOP 500 najväčších firiem podľa obratu. Po prvý raz ho získal automobilový priemysel. Spoločnosť zostavuje rebríček každý rok. V aktuálnom porovnáva obrat najväčších firiem v regióne strednej a východnej Európy (SVE) za rok 2016, pričom si všíma aj ich zisk, počet pracovníkov či sektor, v ktorom pôsobia.


Analýza Coface podľa sektorov ukázala meniaci sa trh. Firmy z tradičných odvetví klesli v rebríčku a do popredia sa dostávajú nové. Pokles obratu zaznamenal ropný a plynárenský sektor, energetika, mechanické a presné strojárstvo, ako aj kovospracujúci sektor. Naopak, automobilový a dopravný sektor prevzali v rebríčku vedúcu pozíciu.
Slovenská automobilka Volkswagen Slovakia sa dokonca vďaka medziročnému nárastu obratu dostala už na 5. priečku rebríčka s obratom takmer 7,6 miliardy eur. Do top desiatky firiem sa dostalo aj niekoľko ďalších automobiliek. Česká Škoda dokonca poskočila s obratom takmer 12,9 miliardy eur zo štvrtého na druhé miesto, automobilka Audi Hungaria si polepšila o jedno miesto a obsadila 6. priečku a desiatku uzatvára ďalší slovenský zástupca - KIA Motors Slovakia, ktorý si medziročne polepšil o dve priečky.
Najväčšou spoločnosťou strednej a východnej Európy podľa obratu však zostal poľský ťažobný a rafinérsky gigant PKN Orlen s obratom za rok 2016 viac ako 18,03 miliardy eur. Na treťom mieste sa umiestnila maďarská spoločnosť Mol, za ňou nasledovala spoločnosť Jeronimo Martins Polska, v top 10 najväčších firiem sa umiestnil aj ČEZ či spoločnosť PGE Polska Grupa Energetyczna.
Ako ďalej vyplýva z rebríčka, top 500 spoločností v strednej a východnej Európe dosiahlo v roku 2016 obrat vo výške 580 miliárd eur. Hoci ide o pokles obratu aj čistého zisku, najväčšie firmy regiónu výrazne zvýšili počet pracovníkov. Ešte v roku 2015 vzrástol obrat najväčších firiem v regióne SVE o 3,5 %, čo bolo najviac od začiatku krízy, vlani medziročne rast obratu klesol na 2,9 %.
Ekonomiky profitovali z priaznivej situácie na trhu práce, ktorá sa prejavila aj poklesom miery nezamestnanosti a rastom miezd. "Zlepšené makroekonomické prostredie malo pozitívny vplyv na podnikanie, pričom platobná neschopnosť firiem klesla v roku 2016 o 6 %, kým v roku 2015 o 14 %," vysvetľuje generálna riaditeľka spoločnosti Coface pre strednú a východnú Európu Katarzyna Kompowska.
V jednotlivých krajinách sa naďalej zlepšoval aj trh práce. "V regióne zaznamenali krajiny historicky najnižšiu úroveň nezamestnanosti. Rastúce mzdy a nízka inflácia spolu s rastúcou spotrebiteľskou náladou spôsobili, že spotreba domácností je hlavnou hybnou silou ekonomickej expanzie, ktorá mala pozitívny vplyv na niektoré sektory v strednej a východnej Európe," podotkla Kompowska. Podľa rebríčka zamestnávali firmy s najväčším obratom vlani 4,5 % celkovej pracovnej sily v SVE regióne.

Zdroj: TASR