pvvMinisterstvo hospodárstva (MH) SR ako sprostredkovateľský orgán v rámci Operačného programu Výskum a inovácie vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (NFP) zameranú na podporu inovácií prostredníctvom priemyselného výskumu a experimentálneho vývoja.


Ako ďalej informoval rezort hospodárstva, podporiť sa môžu projekty na území celého Slovenska, s výnimkou Bratislavského kraja. Úplné znenie výzvy vrátane príloh potrebných na vypracovanie a predloženie žiadosti o poskytnutie NFP je na webovom sídle www.opvai.sk.
V rámci výzvy sú k dispozícii prostriedky vo výške 200 miliónov eur. Intenzita pomoci sa pohybuje od 20 % do 85 % v závislosti od oprávnenej aktivity, miesta realizácie projektu a od veľkosti podniku, pričom zvýhodnené sú malé a stredné podniky.
Cieľom vyhlásenej výzvy je podpora výskumných, vývojových a inovačných aktivít v podnikoch a zoskupeniach podnikov a podpora aktivít zameraných na ochranu práv duševného vlastníctva. V rámci výzvy sa môžu podporiť malé, stredné aj veľké podniky, pričom hlavné aktivity projektu sa majú zamerať na priemyselný výskum, experimentálny vývoj, ochranu práv duševného vlastníctva a realizáciu inovačných opatrení.
Projekt musí obsahovať výskumno-vývojovú a inovačnú časť, pričom v prípade výskumno-vývojových aktivít sa musí dosiahnuť výstup v podobe hmotného majetku (prototyp, štúdia, dokumentácia) a/alebo nehmotného majetku (oceniteľné práva, softvér, aktivované náklady na vývoj). V prípade inovačných aktivít musí byť výsledkom inovácia procesu, produktu alebo organizačná inovácia a zároveň musí byť výsledok výskumno-vývojovej časti zavedený do produkčnej praxe.
Žiadosti o poskytnutie NFP sa budú hodnotiť v rámci hodnotiacich kôl. Uzávierky prvého a druhého hodnotiaceho kola sú naplánované na 15. mája, respektíve 31. júla 2017. Uzávierky ďalších kôl sa plánujú na posledný pracovný deň každého druhého nasledujúceho mesiaca. K uzavretiu výziev príde po vyčerpaní vyčlenených finančných prostriedkov alebo na základe rozhodnutia poskytovateľa.

Zdroj: TASR