smpSaudskoarabský kabinet na rokovaní v noci na utorok (7.6.) schválil ambiciózny plán prestavby národného hospodárstva krajiny. Informuje o tom rakúsky denník Die Presse. Jeho cieľom je znížiť závislosť kráľovstva na ťažbe a predaji ropy. Realizácia plánu má viesť ku zníženiu štátnych výdavkov a povzbudiť rast súkromného sektora.


Vládne zámery sa v nasledujúcich piatich rokoch majú dosiahnuť štátnou podporou 63 miliárd eur. Krajina má ciele reforiem zhrnuté v Národnom transformačnom programe 2020 (NTP). Jeho hnacou silou je 30-ročný zástupca korunného princa Mohamed bin Salman, ktorý predstavil tézy projektu v apríli.
Kabinet na zasadnutí schválil 543 jednotlivých iniciatív a do ich realizácie sa zapojí 24 štátnych úradov. Štátne výdavky sa majú do roku 2020 znížiť o 40 %. Program hovorí o vytvorení 450 000 pracovných miest mimo verejného sektora.
Saudská Arábia čelí výzve klesajúcich príjmov za predaj ropy a rýchlo rastúcemu počtu obyvateľstva. Viac ako polovica je mladšia ako 25 rokov.
Minister energetiky Chalid al-Falih v utorok oznámil, že vznikne niekoľko priemyselných miest a bude v nich 150 000 pracovných príležitostí. Jestvuje aj plán na vybudovanie niekoľkých lodeníc, v ktorých by malo pracovať 80.000 ľudí. V blízkej budúcnosti majú vzrásť príjmy z exportu neropnej produkcie takmer o 100 %.
Príjem štátu za predaj ropy sa v porovnaní s rokom 2014 znížil o 50 %.
Štát chce financovať program prestavby národného hospodárstva predajom menšej časti akcií štátneho ropného koncernu Aramco na burzách. Plánuje tiež vytvoriť štátny investičný fond s vlastným kapitálom takmer 1,8 bilióna eur. Ak naozaj vznikne, bude svojho druhu najväčším na svete.

Zdroj: TASR