tlbBolívia sa s nemeckou pomocou stane najväčším svetovým producentom lítia. Informuje o tom agentúra DPA. Prvok, potrebný na výrobu najmä autobatérií, sa bude získavať zo soľného jazera pri meste Uyuni.


Nemecká firma K-Utec pripraví plány na ťažbu 30 000 ton lítiového karbonátu ročne.
Dohodu medzi bolívijskými a nemeckými partnermi podpísali v nedeľu (16.8.) za prítomnosti bolívijského prezidenta Eva Moralesa.
Soľné jazero má rozlohu 10 582 štvorcových kilometrov. V súvislosti s očakávaným rozvojom výroby áut s elektrickým pohonom cena tony lítiového karbonátu vzrástla z 2 500 USD (2 237,94 eura) v roku 2005 na súčasných 6 400 USD.
Bolívijská vláda chce do získavania lítia investovať okolo 600 miliónov USD. Prezident Morales vidí jedinú možnosť, ako zvládnuť zámer len so zahraničnou účasťou. Krajina nemá ani vedomostné a ani technické predpoklady, aby ho realizovala vlastnými silami.
Pracovníci firmy K-Utec pripravia projekt ťažobnej kapacity do roka a bude stáť 4,5 milióna USD. Firma je vo svete známa ako špecialista na technológie spracovania soli. Vypracuje aj podklady pre tender na postavenie ťažobného a spracovateľského komplexu.

Zdroj: TASR