titSlovenská spoločnosť SETHAL, s. r. o., ponúka 3D tlač pre priemyselné využitie. Na rozdiel od iných spoločností sa zameriava na veľkoformátovú tlač. Vďaka tomu je možné tlačiť veľa malých dielov, málo veľkých dielov alebo akúkoľvek kombináciu medzitým. Hlavnými materiálmi sú PMMA plast, ktorý slúži ako náhrada voskových modelov pri presnom odlievaní a piesok, z ktorého sa tlačia pieskové jadrá a formy určené na odlievanie rôznych druhov kovu. Najväčšou výhodou je možnosť výroby tvarovo náročných dielov veľmi rýchlo a efektívne, pričom dochádza k šetreniu času a nákladov. Mať 3D tlačiareň je ako mať všetky formy pre každý diel.

VÝROBNÝ PROCES
Jedným z hlavných parametrov výroby je výrobný priestor, ktorý je 1060x600x500 mm pre PMMA plasty a 4000x2000x1000 mm pre pieskové formy alebo jadrá.

obr1

Na výrobu modelov sa používa metóda nanášania postupne nasledujúcich vrstiev. Hneď ako je CAD model prenesený do tlačiarne, stroj nanáša vrstvu či už plastu alebo kremičitého piesku rovnomerne pozdĺž celej platformy. Po tom čo je platforma pokrytá, tlačiaca hlavica selektívne aplikuje spojivo, čím vytvára geometriu modelu. Po dokončení vrstvy sa proces opakuje až pokým nie je model hotový.
Hotový model sa môže vybrať odstránením zvyšného prášku vysávačom alebo štetcom. Takýto model je možné použiť ako výstavný model alebo môže byť poslaný priamo do zlievarne na odliatie.

obr2PIESOK
Kremičitý piesok je efektívny materiál na výrobu odliatkov z niekoľkých dôvodov. Po prvé, kremičitý piesok má štandardne hrúbku vrstvy 200 µm, vďaka čomu tlačí modely presne podľa CAD dát. Navyše kremičitý piesok je vhodný pre odlievanie všetkých zliatin, neškodí životnému prostrediu a je hneď pripravený na odlievanie bez akéhokoľvek predspracovania.

PMMA
obr4Zatiaľ čo odlievanie do piesku je štandardné pre viacero priemyselných výrob, možnosť tlačiť plasty je tiež výhodou. PMMA plast je veľkou výhodou pre zlievarne, ktoré využívajú metódu strateného vosku pri výrobe tvarovo zložitých dielov. Metóda strateného vosku je nákladná a časovo náročná, vyžaduje výrobu foriem na vstrekovanie voskových modelov a vysoké vstupné náklady. V prípade rýchlej produkcie zložitých dielov môže byť tradičná metóda strateného vosku nákladná, a teda pre niektorých zákazníkov nepriechodná. Za pomoci tlačiarne je možné vyrobiť model len v priebehu pár hodín.
Po nanesení keramickej hmoty na model sa vloží do pece pre vypálenie. Počas procesu vypaľovania vznikne škrupina a model vyhorí bez akéhokoľvek prasknutia alebo poškodenia škrupiny. Najväčšou výhodou PMMA je, že pri vypaľovaní neexpanduje, ale sa zmršťuje, a teda nedochádza k praskaniu škrupín, vďaka čomu sa s nim pracuje lepšie ako s voskom.

 MATERIÁLOVÉ VLASTNOSTI

PMMA
Materiál: PMMA plast (spojivo polypór B & C)
Farba: podľa použitého materiálu, možnosť farbenia
Výrobný priestor: 1060x600x500 mm
Hrúbka vrstvy: 80 - 200 µm
Rozlíšenie: 600dpi

PIESOK
Materiál: kremičitý piesok (anorganické spojivo)
Farba: N/A
Výrobný priestor: 4000x2000x1000 mm
Hrúbka vrstvy: 100 - 300 µm
Rozlíšenie: 600 dpi

VYUŽITIE
• rapid prototyping
• kusová a malosériová výroba
• automobilový priemysel
• letecký priemysel
• strojárstvo
• architektúra
• výskum a vývoj
• medicína
• umenie
• kinematografický priemysel

Viac informácií získate na www.sethal.sk 

logoSETHAL, s. r. o.
Hlboká 1080/71
Nitra 949 01, Slovenská republika
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
+421 903 129 643