Inecs1Spoločnosť INECS oslávi na budúci rok 15. výročie pôsobenia na slovenskom a českom trhu v oblasti technických riešení nakladania s odpadmi a optimalizáciu nákladov spojených s odpadovým hospodárstvom najmä v priemysle, ale aj v komunálnej sfére. Pri ponuke technických riešení využíva dlhoročné partnerstvá s výrobcami technických zariadení na recykláciu a spracovanie odpadov v Dánsku, Nemecku a Rakúsku.

Na ceste k cirkulárnej ekonomike, udržateľnosti a zdravému životnému prostrediu je odpadové hospodárstvo prioritou. Spolu s recyklačným priemyslom ide o pomerne mladé odvetvia, ktoré sa vyvíjajú úmerne so zvyšovaním spotreby, nárokov populácie, ale aj zodpovednosti a uvedomelosti celého ľudstva. „Zelené zmýšľanie si čoraz viac osvojujú aj firmy v našom regióne,“ potvrdzuje nám riaditeľ spoločnosti Peter Benko.

Peter Benko
Peter Benko

Aké riešenia ponúkate priemyselným firmám?
Priemyselným podnikom ponúkame spoľahlivé technické riešenia vrátane dodávky a inštalácie zariadení na lisovanie, drvenie, triedenie, odvodňovanie odpadových materiálov a tým znižovanie prevádzkových nákladov a nákladov spojených s prepravou, skladovaním a zhodnotením či zneškodnením odpadov a druhotných surovín.

Čo je cieľom lisovania odpadových materiálov? Aké benefity to prináša zákazníkom?
Lisovanie materiálov umožňuje zvýšenie ich špecifickej hmotnosti, a teda aj zvýšenie pridanej hodnoty. Predstavte si ľahký polystyrén s hustotou okolo 10 kg/m3. Po zhutnení na kompaktore RUNI dosiahneme až 50-násobné zhutnenie. Takéto bloky polystyrénu sú cennou surovinou pre recyklačný priemysel a možno ich prepraviť aj na dlhšie vzdialenosti čo pri ľahkom expandovanom polystyréne nie je možné vzhľadom na astronomické prepravné náklady.

Ktoré zariadenia najčastejšie využívate vo svojich aplikáciách?
Pri našich riešeniach sa spoliehame predovšetkým na kompaktory a odvodňovacie závitovkové lisy od RUNI A/S z Dánska, čerpadlá od dánskej firmy Landia A/S. Hydraulické komorové a kontinuálne lisy všetkých veľkostí získavame od rakúskeho výrobcu Roither Machinenbau GmBH pod značkou Austropressen, ale tiež ďalšie zariadenia – drviče nemeckej firmy Weima, optické triedenie firmy Redwave a balistické separátory rakúskeho IMT. Sme v kontakte s viacerými ďalšími výrobcami a vieme riešiť aj veľmi špecifické požiadavky našich priemyselných partnerov. Dnes sa už môžeme pochváliť asi stovkou našich inštalácii na českom a slovenskom trhu.

Inecs2

Aké materiály dokážete spracovať na druhotné suroviny?
Naše zariadenia od rakúskeho výrobcu Austropressen spoľahlivo lisujú plastové obaly – PET fľaše, kartón a papier, ale aj plechovky, 200 litrové sudy a podobne. Závitovkové lisy dánskej firmy RUNI sú štandardom pri kompaktovaní EPS – expandovaného polystyrénu, odvodňovania mokrých materiálov. Tým umožňujú ich zhodnotenie napr. na alternatívne palivá, pričom už nie je nutné ich skládkovanie, ale sa môžu energeticky využiť.

Viete zákazníkom pomôcť aj s uplatnením, odberom týchto druhotných surovín?
Naša znalosť trhu s druhotnými surovinami a odpadmi nám a našim partnerom pomáha nájsť optimálne zhodnotenie za dobré ceny. Týmto dokážeme podporiť naše technické riešenia a nákup strojov pre zákazníkov. Mnohé, najmä menšie stroje ponúkame aj na prenájom, takže nie je nutné jednorazovo investovať do stroja, ale tento náklad umožňujeme rozdeliť na splátky za prenájom daného zariadenia. Takto sú úspory našich zákazníkov okamžité od prvých hodín prevádzky stroja.

Spomenuli ste, že máte za sebou už stovku aplikácií. Na ktoré referencie ste najviac hrdý a považujete ich za najťažšie úlohy, ktoré ste museli realizovať?
Veľmi pekné a komplexné riešenia sme realizovali s rakúskym Redwave pre firmu Marius Pedersen na Slovensku. Boli to jedny z prvých automatizovaných optických liniek na triedenie plastov zo separovaného zberu – tzv. žlté vrecia či kontajnery. Hlavným cieľom bolo znížiť počet pracovníkov, ktorí manuálne triedili plasty na triediacom páse. Optickou jednotkou od Redwave bolo možné tento proces takmer plne automatizovať. Výzvou bolo riešenie detekcie plastov na základe ich zloženia a teda umožniť zákazníkovi triediť podľa potreby ten druh plastu, ktorý bol na trhu najviac cenený. Aj ekonomika teda bola čo najlepšia.
S dánskou RUNI A/S sme pre veľkého priemyselného zákazníka z oblasti elektrotechnickej výroby pre automobilky v Českej republike vytvorili veľkokapacitné kompaktovacie stredisko pre veľké množstvo obalového polystyrénu, ktorý v prevádzke zahlcoval všetky priestory. S našim riešením pomocou kompaktorov a 90 m³ veľkého flexisila s predrvičom a pneudopravou, sme tieto problémy eliminovali a umožnili prevádzke spracovať veľké množstvá polystyrénu nárazovo. Výzvou bolo ATEX riešenie, ktoré bolo potrebné splniť pre vnútorný priestor sila na preddrvený polystyrén.
V slovenskej papierni sme pre tzv. výmety – mokré plasty a iné odpady určené na skládku použili lis RUNI a odstránením vody sme znížili množstvo odpadu na polovicu. Ten potom nemusel byť ani skládkovaný, ale tým, že už neobsahoval veľa vody možno ho používať ako alternatívne palivo v cementárenskom priemysle. Výzvou pre našu malú firmu bolo splniť náročné podmienky prevádzky 24 hodín 7 dní v týždni. Pomocou vlastného servisného tímu a technickej podpory výrobcu sme po prvotných problémoch s odstávkami zvládli aj toto. Dnes už lis pracuje v papierni siedmy rok nepretržite.
Na záver ešte musím spomenúť pokračujúcu spoluprácu v oblasti lisovania PET fliaš pre zálohový systém nápojových obalov na Slovensku.
Pokračujúcou výzvou pre nás je technická pomoc pre bioplynové stanice pri ich konverzii od využívania poľnohospodárskych produktov na využívanie odpadov z potravín, ich výroby, distribúcie a spotreby. V tejto oblasti máme veľké know-how a radi by sme ho širšie uplatnili. To je určite výzva dneška pre tento segment, a tým aj pre nás.

Inecs3

Podarilo sa vám už presadiť aj mimo Slovenskej a Českej republiky?
Ako som spomínal, mnohé zariadenia ponúkame exkluzívne pre Slovensko, ale aj Českú republiku. Menej projektov sme riešili v Maďarsku a Slovinsku. Jeden projekt v Rumunsku.

Aký potenciál vidíte v druhotnom spracovaní odpadu? Patríme v tejto oblasti medzi vyspelé národy?
V oblasti recyklácie sme za posledných 20 rokoch veľmi pokročili. Môj celý profesijný život pôsobím v oblasti odpadového hospodárstva, takže si to trúfam takto vyhodnotiť. Samozrejme, veľa práce nás čaká v oblasti spracovania tuhého zvyškového komunálneho odpadu, kde sme stále na chvoste s vysoko prevažujúcim skládkovaním, namiesto toho aby sme riešili jeho energetické využívanie.
Rezervy vidím v konzervatívnom prístupe k efektívnemu nakladaniu s odpadmi niektorých priemyselných odvetví a podnikov, ako je papierenský priemysel, stavebný priemysel, potravinárstvo aj poľnohospodárstvo.
Využívanie obalových materiálov z výrob elektrozariadení a v automotive oblasti je tiež veľkou výzvou. Množstvo podnikov v týchto moderných odvetviach využíva dovezené materiály – súčiastky, všetky sú pritom balené v rôznych plastových a kombinovaných materiáloch. To sú ešte veľké výzvy ako si s tým spektrom poradiť, či už pri ich primárnom spracovaní lisovaním, drvením a podobne, a tiež pri ich logistike a recyklácii.
Taktiež komunálna sféra je na tom slabo. Okrem zmesového komunálneho odpadu vidím obrovské rezervy napr. pri kaloch z ČOV.

Ako sa firmy stavajú k ekológii? Pozerajú sa na takéto riešenia len z ekonomického pohľadu alebo za tým vidia niečo viac?
Väčšina firiem citlivo vníma každé zvýšenie nákladov či už investičných alebo prevádzkových. Ak je za tým úspora, tak je aj ochota investovať a veci riešiť, ale len kvôli ekológii, resp. z dôvodu vyššieho stupňa v hierarchii nakladania s odpadmi je to téma len pre bohatšie firmy. Tie skúšajú byť viac „zelené“ a myslia na dlhodobé efekty takéhoto prístupu. Myslím, že počítajú tiež s tým, že im takýto eko prístup prinesie taktiež zviditeľnenie a reklamu.
Samozrejme, úlohou štátu by malo byť takéto prístupy podporovať. Nástroje na to štát určite má, len by ich musel niekto aktivovať. To platí aj pri recyklácii, kde o recyklované výrobky nie je záujem. Ak teda chceme aby sa recyklovalo, musíme to podporovať. Nie však len investične – na projekt. Dôležitý bude systémový prístup – podpora predaja recyklátov, zníženie DPH na výrobky z odpadu, podpora v oblasti energií použitých pri recyklácii, povinnosť nakupovať recyklované veci pre štátne subjekty a podobne.

text Michal Múdrý foto archív firmy