T DrillIsto bude každý súhlasiť s tým, že v priemysle sú primárnymi cieľmi kvalita v širšom zmysle slova a produktivita. V odvetviach, kde sa kladie veľký dôraz na čistotu, ako napríklad v potravinárskom, farmaceutickom a kozmetickom priemysle, sa kilometre potrubí používajú okrem iného na rozvody plynov a kvapalín, na čistiace systémy ako CIP (z angl. Clean In Place) a SIP, (z angl. Steam In Place), filtračné systémy alebo výmenníky tepla atď.

Všetky tieto siete si vyžadujú rozdeľovacie potrubie. Zmienka o potrubiach tiež znamená zmienku o T-spojoch. Existuje niekoľko spôsobov metód spájania a zvárania.

Tri hlavné metódy vytvárania „T“ spoja:
• Inštalácia T-spojov pomocou T-fittingov (Tee-fitting)
• Inštalácia potrubí na otvory vyvŕtané v potrubí (Fish-mouth)
• Vytvorenie spojov vyťahovaním materiálu priamo z vedeného potrubia (Extrudované hrdlo – metóda T-DRILL)

Inštalácia T-spojov pomocou T-fittingov (Tee-fitting)
Požadovaný „T“ kus sa vloží medzi rozrezanú rúru a pomocou zvárania sa vo všetkých troch bodoch spojí. Tento relatívne jednoduchý proces je náročný na čas a samotné zváranie, keďže sa zvárajú všetky tri spoje.

Inštalácia potrubí na otvory vyvŕtané v potrubí (Fish-mouth)
Pri inštaláciách potrubí s potrebou odbočky existujú takzvané spojenia „Fish-mouth“. Napriek tomu, že spojenie „rybie ústa“ je veľmi dlho používanou metódou, v súčasnosti predstavuje najväčšie riziko z hľadiska hygieny. Tvar je skutočne zložitý pokiaľ ide o zváranie, vzhľadom
na produktivitu sa často používa ručné zváranie. Táto metóda dokonca ani pri najlepšej ručnej zváračke nemôže zaručiť hladký a čistý zvar v najkomplikovanejších oblastiach. Tento tvar navyše predstavuje oblasti, v ktorých je čistenie takmer nemožné.

Vytvorenie spojov vyťahovaním materiálu priamo z vedeného potrubia pomocou T-DRILL
Pri rúrkach s hrúbkou steny až do 12,7 mm je veľmi vhodný a efektívny spôsob výroby týchto rozdeľovačov mechanické (T-DRILL) vytvorenie „T“ spojov priamo na vedenom potrubí. To minimalizuje potrebu zvárania a zefektívňuje proces výroby.

T Drill2 T Drill3

V potrubí sa najprv vyfrézuje eliptický otvor, pretože v oblasti „strmeňa“ treba viac materiálu na získanie dobrej výšky hrdla pre zváranie na tupo. Eliptický otvor sa používa ako pilotný otvor (nie je to okrúhly otvor). Po vytvorení pilotného otvoru sa tvarovaním vytiahne materiál pomocou vyhrdľovacej hlavy a vytvorí sa hrdlo. Pomáha tomu automatické mazanie a optimalizované tvarovanie. Potom sa hrdlo zarovná na požadovanú výšku a pre odbočku sa spojí s hlavnou rúrkou zváraním na tupo (napríklad pomocou orbitálneho zvárania).

Typické oblasti použitia sú v potravinárskom priemysle, farmaceutickom, celulózovom a papierenskom priemysle, potrubných systémoch z nehrdzavejúcej ocele, úprave vody, stavbe lodí a jadrových ponoriek.
• Namiesto troch zvarových spojov je potrebný iba jeden jednoduchý zvarový spoj
• Menšie náklady na materiál – fitting
• Veľká úspora času – až 6x rýchlejšia montáž
• Zlepšené prietokové vlastnosti
• Minimálne náklady na inšpekciu
• Menšie šance na únik
• Použitie na každom tvarovateľnom materiáli

T Drill TEC220

Poraďte sa s našimi odborníkmi
Chcete vidieť stroje na vlastné oči alebo sa o strojoch T-Drill dozvedieť viac? Neváhajte nás kontaktovať. Stroje vám radi osobne predstavíme.
Juraj Uličný – technický zástupca a vedúci predaja pre T-Drill, 0918 810 883, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., www.t-drill.sk, www.t-drill.cz

text/foto Tomáš Nízl