zdroj cision newsEurópska logistická spoločnosť Gefco je svetovým lídrom v komplexnom riešení dodávateľských reťazcov a európskym lídrom v oblasti logistiky pre automobilový priemysel. Oblasť logistiky hotových vozidiel ostáva kľúčovou. 

Podobne ako na ďalších trhoch i na Slovensku je pre firmu kľúčová oblasť logistiky, kde udáva trendy a prináša inovácie v podobe úprav vozidiel a ich doručovanie koncovým klientom.

„Pätnásť rokov na slovenskom trhu, to je vek, keď je Gefco pre klientov skutočne rešpektovaným partnerom, pritom je stále mladou firmou s energiou, ktorá hľadá nové riešenia a implementuje ich do dodávateľských reťazcov partnerských firiem,“ ohodnotil súčasnú pozíciu spoločnosti Aleksander Raczynski, generálny riaditeľ spoločnosti pre geo-región Slovensko-Česká republika. 

Pätnásť rokov rastu a inovácií

Dôvodom, prečo sa spoločnosť rozhodla vstúpiť na český a slovenský trh je, že bez jej služieb by automobilky neboli schopné realizovať svoje plány a postaviť výrobné haly. Firma netají, že sprevádzala automobilové spoločnosti od ich začiatku, od dovozu materiálu na výstavbu výrobných hál až po predaj. Aj v minulom roku pokračovala v pozitívnom trende predchádzajúcich rokov, keď v porovnaní s rokom 2016 zvýšila obrat o 16 %. V štrnástich pobočkách na Slovensku firma zamestnáva takmer tisíc zamestnancov.
Pod stabilne rastúcimi výsledkami spoločnosti na Slovensku sa podpísali okrem iného úspešné investície z minulosti. V roku 2016 investovalo GEFCO do novej pobočky pre skladovanie hotových vozidiel v Trnave, ktorej súčasťou je i priestor pre nové, služby v podobe PDI (Pre Delivery Inspection) a PPO (Post Production Operations). „Dopyt po postprodukčných úpravách nových vozidiel v posledných dvoch rokoch strmo rastie. Aktuálne v Trnave realizujeme 26 000 úprav ročne a medzi našich klientov patria okrem producentov áut aj leasingové spoločnosti alebo niektoré veľké štátne spoločnosti,“ uviedol Raczynski a spresnil, že na Slovensku je GEFCO jedinou firmou ponúkajúcou komplexné postprodukčné operácie, ako sú polepy karosérie, montáž prvkov nadštandardnej výbavy do osobných i ľahkých úžitkových vozidiel, alebo inštalácia zabezpečovacích prvkov do nových vozidiel.

zdroj Euro logistic portal

Postprodukcia aj v Českej republike

Postprodukčné úpravy realizuje GEFCO aj v Českej republike, v podobe 74 000 inštalácií. „V prepravách pre oblasť automobilového priemyslu sme nielen slovenská, ale i európska jednotka a sme hrdí na to, že viac ako polovica nových vozidiel opúšťa naše skladové priestory na Slovensku i v Českej republike práve po železnici,“ opísal Raczynski. Na posilnenie ekologickej prepravy po železnici GEFCO investovalo do 283 bežných vagónov. Nezaostávajú ani investície do cestnej dopravy, ktorá je stále základom vysokého percenta prepravy „Naším cieľom je zvýšiť flexibilnosť cestnej dopravy a čiastočne dorovnať klesajúcu kapacitu trhu tak, aby sme boli i naďalej schopní reagovať na požiadavky našich klientov, a to s dôrazom na najvyššiu kvalitu poskytovaných služieb,“ opísal dôvod investície do nových ťahačov a návesov Aleksander Raczynski a doplnil, že vozidlá sú aktuálne riadené západoeurópskymi vodičmi a do budúcnosti sa počíta s vytvorením nových pracovných miest i pre slovenských vodičov.

Líderská pozícia

Firma rozširuje svoje činnosti aj mimo automotive, v ktorom realizuje postprodukčné operácie napríklad ako polepy karosérie, montáž prvkov nadštandardnej výroby do osobných i ľahkých úžitkových vozidiel, alebo inštaláciu zabezpečovacích prvkov do nových vozidiel. Investuje aj do železničných vagónov, zaobstarala 150 nových ťahačov a rovnaký počet návesov v rámci cestnej dopravy. Flotilu vagónov rozšírila o 120 na prepravu hotových vozidiel a investovala do 283 bežných vagónov. Generálny riaditeľ Gefco Group Luc Nadal v súvislosti s investíciami v SR uviedol, že cena jedného vagóna je 120 000 eur a vyrobila ich lokálna spoločnosť.

gefco
Od septembra tohto roka zabezpečuje spoločnosť logistiku na Slovensku a v Českej republike pre spoločnosť Opel, a na Slovensku aj pre Renault. V prípade Renaultu vznikne v Trnave nový centrálny sklad so stovkami skladovacích miest. Doposiaľ boli vozidlá skladované mimo Slovenska. „Nový sklad zabezpečí vyššiu flexibilitu a pomôže rozšíriť škálu služieb pre dílerskú sieť a zákazníkov,“ priblížil generálny riaditeľ Gefco pre región Slovensko-Česká republika Aleksander Raczynski.

Gefco pôsobí v 47 krajinách a zamestnáva 15 tisíc zamestnancov, z toho v SR vyše 900 v 14 pobočkách. V roku 2018 dosiahla skupina obrat vo výške 4,6 miliardy eur.

 

Text: Eleánora Bujčáková

Foto: Gefco, Cision News, Euro logistic portal