Prehľad zákazok načítaných z ERP systému do aplikácie GOMANUdržateľné riadenie životného cyklu produktu v sebe zahŕňa všetky podnikové procesy, ktoré sa výrobku dotýkajú – špecifikácia produktových požiadaviek, dizajn, konštrukcia, technologický postup, procesy týkajúce sa samotnej výroby, ekonomické aspekty produktu až po servis a recykláciu. Skutočný digitálny podnik neizoluje žiadnu časť podnikového procesu.

Prečo začať digitalizáciu vo výrobe
Jednoduchá odpoveď – rýchlosť nasadenia. Digitalizácia existujúceho podniku nemôže prebiehať na všetkých procesoch ani dimenziách naraz. Kľúčovým úspechom pri zavádzaní vyššej úrovne riadenia podniku sú používatelia, teda ľudia. Pri implementácii digitálnej platformy vo výrobe, zvlášť pri plánovaní výroby, sa adaptácia na nový systém týka relatívne malého okruhu pracovníkov a môže tak prebiehať plynulo.

Adaptívne plánovanie výroby znamená okamžité prínosy v napĺňaní cieľov udržateľnosti podniku
Adaptívne plánovanie umožňuje výrobe prispôsobovanie sa aktuálnej situácii v podniku, u dodávateľov alebo zákazníkov tak, aby digitálna informácia odrážala skutočný stav v každom okamihu. Plán výroby je tak stále aktuálny a profitovať z neho môžu viaceré zložky podniku. Typickými faktormi ovplyvňujúcimi výrobu, je napríklad skutočný počet výrobných pracovníkov v danom okamihu, nečakané prestoje na strojoch a pracovných miestach, mimoriadne zvýšenie alebo zníženie vyrábaného množstva, zmena v dodacích lehotách a pod. Zaviesť zmenu vyplývajúcu z takýchto faktorov, napríklad od plánu vo forme excelu, je časovo a teda aj nákladovo náročné a najmä odtrhnuté od skutočného stavu v danom momente.
Predstavte si, že by bolo možné zaviesť zmenu do výrobného plánu okamžite, s jasným vyčíslením na výrobné ukazovatele, ako aj s vplyvom na strednodobý alebo dlhodobý plán výroby a súvisiacich zákaziek. Aké prínosy by to prinieslo vášmu podniku?

* * * * *
Zákazníci si najviac cenia tieto prínosy:
• Maximalizácia využitia zdrojov
• Dodržanie termínov dodania s požadovanou kapacitou
• Synchronizácia výroby medzi viacerými výrobnými miestami
• Zníženie zásob a skrátenie výrobných cyklov
• Radikálne skrátenie času na plánovanie a pre-plánovanie
• Prehľad o výrobnom pláne v reálnom čase
• Notifikácia o zmenách pre dotknuté strany
• Predvídanie a kontrola výkyvov zaťaženia zdrojov
* * * * *

Pre váš podnik však môže byť dôležité niečo iné. Je preto výhodné, ak si potenciálny prínos dokážete rýchlo overiť. Spoločnosť TECHNIA (sídlo vo Švédsku, vývojové a konzultačné centrum v Žiline) prináša riešenie, ktoré umožňuje okamžité nasadenie systému GOMAN – adaptívne plánovanie výroby v podniku bez zdĺhavej implementácie. Cloudové riešenie (možnosť nasadenia na privátnom podnikovom cloude) ponúka jednoduché napojenie na existujúce podnikové systémy (napr. ERP), vďaka čomu okamžite využíva už existujúce dáta (napr. informácie o zákazke, výrobný postup, dodacie termíny apod.). Plánovanie zdrojov vzhľadom na definované parametre (termín dodania, množstvo, poradie výstupov) prebieha na základe matematického algoritmu vyvinutého spoločnosťou TECHNIA, ktorý môže brať do úvahy rôzne plánovacie preferencie (napr. maximálne vyťažovanie strojov), môže využívať samo-učiace mechanizmy podporované AI alebo byť prispôsobený veľmi špecifickej zákazníckej požiadavke.
Napriek tomu, že riešenie GOMAN je cloudové riešenie určené na okamžité používanie, možno ho v plnej miere prispôsobiť zákazníckym požiadavkám bez nutnosti rozsiahlych konzultačných alebo vývojových služieb.

Prehľad zákazok načítaných z ERP systému do aplikácie GOMAN
Prehľad zákazok načítaných z ERP systému do aplikácie GOMAN

Ponuka pre čitateľov
Pre čitateľov magazínu Strojárstvo/Strojírenství ponúkame možnosť využiť voucher na skúšobné nasadenie systému GOMAN v ich podniku počas 30 dní (1 licencia). Ak máte záujem o bližšie informácie o produkte alebo jeho vyskúšanie, prosím, kontaktujte autora článku: Pavol Hudec Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

text/foto Pavol Hudec