meanwellNa trhu je veľké množstvo rôznych typov napájacích zdrojov pre napájanie LED svietidiel. Rozmanitosť týchto výrobkov vyplýva aj z rôznorodosti prevedenia svietidiel a veľmi odlišných parametrov. Spoločnosť MEAN WELL začiatkom roku 2024 uvádza na trh sériu napájacích zdrojov so širokým rozsahom nastaviteľných parametrov, čím sa určuje ich široká použiteľnosť a kompatibilita.

Výrobcovia svietidiel si konkurujú v oblasti využiteľnosti, dizajnu, úspornosti a samozrejme v kvalite osvetlenia. Každý zdroj svetla je potrebné napájať napájacím zdrojom, ktorý veľkou mierou určuje kvalitu svietidla. Spravidla je napájací zdroj umiestnený v samotnom svietidle alebo v jeho bezprostrednej blízkosti, či už ide o napájanie konštantnými parametrami alebo riadené napájanie z dôvodu ovládania svietivosti. Svetový výrobca napájacích zdrojov MEAN WELL vyplnil trh výrobkom série XLN a XLC so širokým použitím, ktoré je umožnené nastavením parametrov výstupu vo veľkom rozsahu a to rôznymi spôsobmi. Umožňuje to prispôsobenie požiadavkám daného svietidla a požiadavkám zákazníka na spôsob ovládania svietidla alebo skupiny svietidiel.

Napájací zdroj série XLN
Napájací zdroj série XLN

Bezpečnosť použitia je daná aj prevedením v triede II v súlade s normou EN61347 a dodržuje bezpečnostný štandard EN62384. Napriek tomu, že ide o napájacie zdroje relatívne nízkeho výkonu, kvalitný aktívny obvod PFC zabezpečuje rovnomerný odber z energetickej siete s vysokou účinnosťou a dosiahnuteľným PF>0,97.
Za účelom dosiahnutia čo najoperatívnejšieho nastavenia výstupných parametrov a súčasne čo najvyššieho požadovaného krytia (IP67) pri modeloch s označením „H“ sa nastavenie vykonáva cez NFC komunikáciu pomocou aplikácie napríklad v mobilnom telefóne. Tieto parametre sa na začiatku použitia nastavia pre konkrétne svietidlo a neskôr už nie je potrebné do nastavenia zasahovať. Nastavenie parametrov je skutočne široké. Napríklad model XLN-25-H umožňuje nastaviť výstupný prúd od 300 do 1 050 mA a rozsah pracovných napätí od 9 V do 56 V. Model XLN-60-H pracuje v rozsahu nastaviteľných prúdov 900 až 1 700 mA. Pracovný bod je teda určený aj celkovým dosiahnuteľným výstupným výkonom zdroja. K dispozícii je model XLN-25, 40 a 60, pre výkony 25, 40 a 60 W. Ak užívateľ svietidla požaduje počas prevádzky meniť intenzitu osvetlenia, napájací zdroj má k dispozícii vstup pre ovládanie 3v1 a DALI podľa IEC62386-101, 102, 207. Svietidlá sú štandardne ovládané cez riadiacu zbernicu, pár vodičov vypínačom alebo pri inteligentnej inštalácii PLC umiestneným v rozvádzači. Pokiaľ nie je k dispozícii inštalácia so systémom DALI, umožňuje sa využívať v jednoduchých inštaláciách obľúbené ovládanie systémom „PUSH dimming“.
Ak sa nepožaduje najvyššie krytie, napájacie zdroje série XLC majú takmer rovnaké parametre ako zdroje série XLN, ale majú vstupné a výstupné konektory opatrené svorkovnicou. Svorkovnica je po inštalácii opatrená plastovým krytom. Ak sa nepožaduje riadenie výkonu, k dispozícii sú finančne nenáročné modely v režime konštantného napätia pre výstupné napätia 12 a 24 V a výkony 25, 40 a 60 W. Zdroje MEAN WELL série XLN a XLC sú bez flickeringu v súlade s IEEE1789/ErP a odber zdroja bez záťaže je menej ako 0,5 W.

Napájací zdroj série XLC
Napájací zdroj série XLC

Široké použitie umožňuje rozsah vstupných napätí 110÷305VAC/50/60Hz alebo je možné pripojiť priamo jednosmerné napätie v rozsahu 155÷430VDC. Vysoká dosiahnuteľná účinnosť umožňuje minimálne ohrievanie napájacieho zdroja a rozsah povolených pracovných teplôt je -25÷90°C. Pre svietidlá sa tiež požaduje bezpečné oddelenie od energetickej siete, séria XLN a XLC dosahuje hodnotu 3,75 kV. Revízny technik nameria izolačnú rezistenciu minimálne 100 MΩ pri skúšobnom napätí 500 V DC a „unikajúci prúd“ maximálne 0,75 mA pri vstupnom napätí 277 V AC. Spomalený nábeh pri „studenom“ štarte a aktívne obvody PFC umožňujú pripojiť na jeden nadprúdový chránič (istič) s charakteristikou „B“ v jednom svetelnom okruhu až 25 napájacích zdrojov série XLN/XLC. Samozrejmosťou sú funkcie OLP (Over Load Protection), odolnosť voči dlhodobému skratu na výstupe, OVP (Over Voltage Protection) a dokonca aj OTP (Over Temperature Protection) s automatickým obnovením funkcie. Tieto a ďalšie informácie nájdete na stránke www.meanwell.sk, kde sú sprístupnené aj ďalšie podrobné informácie potrebné pre aplikáciu napájacích zdrojov, vrátane potrebných certifikátov a test reportov v prípade potreby certifikácie nadradeného systému.

text Alek Tropp foto archív JDC, s. r. o.