internet kartaPočas svojej histórie museli kasína prilákať návštevníkov. Preto herne, online aj virtuálne, používajú rôzne triky na prilákanie nových zákazníkov.

Ako ukazuje prax, vhodne navrhnutý interiér môže podnietiť hráčov k tomu, aby minuli veľké sumy peňazí, čo ovplyvňuje príjmy kasína.

Situácia vo virtuálnych herniach sa nelíši od situácie v offline kasínach. A to tak na Slovensku, v Českej republike, ako aj vo zvyšku Európy. Pri prechode na akýkoľvek herný portál používateľ, ktorý dostane možnosť zahrať si niektorú

automaty online zdarma, sa okamžite dostane do sveta, kde ho všetko nakloní k pokračovaniu v hre. Takýmito prvkami dizajnu sa stávajú ako jasné dotieravé bannery propagujúce bonusový program herne, tak aj prísľuby obrovských výplat a

hrací automaty zdarma ovoce, odtrhnúť sa od ktorých je aj počas voľného hrania takmer nemožné.

Čas v histórii

Európske kasína boli od nepamäti stavané tak, aby potenciálni hráči už pri pohľade na budovu kasína mali chuť vstúpiť dovnútra. A tam by sa personálu kasína podarilo vyvolať túžbu sadnúť si k hracím stolom, aby si vytiahli značnú sumu peňazí.

V stredoveku, keď boli hazardné hry prísne potláčané, sa herne stali oveľa menej viditeľnými a základnú reklamu pozemných kasín šírili obvyklé fámy a historky od samotných hráčov.

Kedy sa táto doba začala meniť?

Situácia sa začala meniť po skončení druhej svetovej vojny, keď európske krajiny a USA začali meniť zákony a podnikanie v oblasti hazardných hier prestalo byť prenasledované.

Nový prístup k dizajnu v odvetví hazardných hier sa nazýval "Návrat ku klasickému dizajnu kamenných kasín". Jeho zakladateľom bol manažér a dizajnér Bill Friedman, ktorý dokázal v krátkom čase premeniť nerentabilné, takmer krachujúce kasína v Las Vegas na veľmi úspešné, seriózne a pre majiteľov herní ziskové. Príkladom sú také názvy ako Castaways a Silver Slipper, ktoré sa v šesťdesiatych rokoch stali skutočnou ikonou štýlu moderných kasín. Základom Friedmanovho prístupu k dizajnu offline kasína bolo vytvoriť v hernom komplexe jedinečnú a vzrušujúcu atmosféru, ktorá by návštevníkov nabádala k tomu, aby v kasíne strávili hraním čo najviac času.

balagio usa

Medzi jeho hlavné zásady dizajnu patrilo používanie jasných farieb v interiéri (červená a oranžová), ktoré mali hráčov vzrušovať, nízke stropy, vytváranie pôdorysov v podobe bludísk so zrkadlami a odstránenie akýchkoľvek hodín a okien. Hracie automaty boli zámerne umiestnené pri vstupe do kasína, aby potenciálni zákazníci mohli začať hrať hneď po vstupe do herne.

Podlaha pre hazardné hry

Dizajnéri sa zhodujú, že moderné herne musia vyzerať mimoriadne elegantne a očarujúco. Interiérový dizajnér Roger Thomas neuznával klasický herný dizajn kamenných kasín. Jeho vynálezom bol nový a principiálny prístup k dizajnu kasín a svetoznáme Bellagio, ktoré sa nachádza v Las Vegas, bolo toho najlepším príkladom.

Thomasov návrh zahŕňal veľké otvorené priestory s vysokými stropmi a slnečným svetlom, aby sa návštevníci cítili uvoľnene a príjemne, a nie nesvoji a izolovaní. Na rozdiel od klasického herného dizajnu použil dizajnér jemné a nedráždivé farby, drahé, ale netradičné umelecké diela, estetické hodiny a hodvábne tkaniny, aby u hráčov vytvoril pocit úplného uvoľnenia

Roger Thomas využil psychológiu dizajnu, pretože veril, že človek, ktorý sa cíti čo najviac uvoľnene a pohodlne, strávi v kasíne viac času a bude schopný minúť podstatne viac peňazí. Tak to aj bolo, keďže štúdie ukázali, že návštevníci uprednostnili dizajn ihriska pred klasickým dizajnom a strávili v herni viac času a peňazí.

Príťažlivosť pre zmysly

Napriek výrazným rozdielom v použitých typoch dizajnu takmer všetky kasína vo veľkej miere využívajú ďalšie osvedčené spôsoby pôsobenia na zmysly s cieľom vytvoriť pre hráčov čo najvhodnejšiu atmosféru. Medzi ne patria napr:

  • príjemná a ľahká hudba;
  • aromatické vône, ktoré vypĺňajú priestory herne;
  • zabezpečenie príjemnej teploty v miestnosti kasína.

Záver

Z tohto článku jasne vyplýva, že dizajn kasína je veľmi dôležitým prvkom úspechu každej herne a že by ho mali navrhovať a vytvárať len skúsení a profesionálni dizajnéri. Kvalitný dizajn je kľúčovým faktorom, ktorý môže ovplyvniť hospodársky výsledok podniku. Ak je interiér dobre premyslený a veľmi jedinečný, potom bude kasíno úspešné. Je pravda, že takýto prístup je nákladný, ale výsledok predčí aj tie najvyššie očakávania.