aev5. 9. 2014

Oživenie americkej ekonomiky pokračuje. Stále sa však v ekonomike USA neukazujú signály dostatočne rýchleho zotavovania, ktoré spôsobili, že centrálna banka (Fed) v dohľadnom čase bude musieť začať zvyšovať úrokové sadzby, aby zabránila zrýchľovaniu inflácie. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Americká ekonomika podľa takzvanej Béžovej knihy Fedu v júli a auguste nabrala na sile vo všetkých regiónoch a oblastiach od spotrebiteľských výdavkov cez predaj áut až k turizmu. Vysoký rast zaznamenal automobilový priemysel a situácia v bankovom sektore sa zlepšila.
Béžová kniha je neoficiálnym hodnotením stavu americkej ekonomiky, ktorú Fed vydáva osemkrát do roka. Centrálna banka pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich 12 regionálnych bánk.
Všetkých 12 regiónov Fedu zaznamenalo v uplynulých týždňoch rast ekonomiky. Rast v šiestich z nich - New York, Cleveland, Chicago, Minneapolis, Dallas a San Francisco - charakterizoval Fed ako priemerný. V ostatných regiónoch bol o niečo slabší.
Vo väčšine regiónov sa zvýšil optimizmus v kľúčových sektoroch ekonomiky. Napríklad vzrástol dopyt po úveroch a obsadenosť hotelov.
Vývoj miezd a platov rovnako ako tvorba nových pracovných miest zostali prevažne rovnaké ako v prechádzajúcom období. Podľa odhadu expertov vzniklo v USA v auguste 225 000 nových pracovných miest. Ak v piatok (5. 9.) tento odhad potvrdí oficiálna správa z trhu práce, bude to ďalší doklad rýchleho rastu zamestnanosti. V USA už pol roka mesačne vzniká viac než 200 000 nových pracovných miest.
Napriek tomu sa Fed zatiaľ neponáhľa so zvyšovaním úrokových sadzieb. Kľúčový úrok zostáva od konca roka 2008 na úrovni 0 % až 0,25 %. Hlavným dôvodom je vysoký počet dlhodobo nezamestnaných a ľudí pracujúcich len na čiastočný úväzok. Trh preto počíta s tým, že Fed začne zvyšovať úrokové sadzby najskôr v polovici budúceho roka.
Zdroj: TASR