Banská Bystrica 18. februára (TASR) - Spoločnosť Praktikpump zo Zvolena za kalové čerpadlo Spiram 50-A a študent Strednej odbornej školy (SOŠ) informačných technológií z Banskej Bystrica Marek Kraus za kamerový slider pre tvorbu videí za pomoci fotoaparátu a funkcií timelamp, získali ocenenie Krištáľový Merkúr 2018 za inovácie. Cenu im odovzdali v pondelok zástupcovia organizátora súťaže z banskobystrickej regionálnej Slovenskej a priemyselnej komory (SOPK).

"Čerpadlo Spiram je výsledkom dlhoročného výskumu a vývoja firmy Praktikpump, ktorý prebieha v spolupráci s Katedrou hydraulických strojov STU v Bratislave. Jeho obrovskou výhodou je priechodnosť tuhých častíc, dobré kavitačné vlastnosti pri pomerne vysokých účinnostiach v širokom rozsahu prietokov," uviedla pri odovzdávaní ocenenia zvolenskej firme riaditeľka banskobystrickej SOPK Marína Spírová.

Marek Kraus, ktorý získal ocenenie Krištáľový Merkúr v kategórii mladý inovátor, vymyslel kamerový slider, ktorého konštrukcia pozostáva z dielov, vymodelovaných a vytlačených na 3D tlačiarni a z priemyselných profilov. "Motor je ovládaný eps modulom, ktorý je naprogramovaný a ovládaný vlastnou aplikáciou navrhnutou pre android," povedal autor TASR. "Je to opensource projekt, ktorý môže byť upravovaný akokoľvek a jeho hlavné využitie vidím najmä v školách, kde žiaci pomocou kamerového slidera môžu natáčať rôzne videozáznamy. Jeho využitie však môže byť veľmi široké, pretože je cenovo nenáročný a dá sa využiť vo výskumnej sfére na sledovanie zmien v čase, alebo v športe," priblížil.

Išlo už o 23. ročník súťaže Krištáľový Merkúr. Súťaž za inovácie sa každý rok strieda so súťažou Zelený Merkúr, ktoré má za cieľ oceňovať firmy za ich environmentálne správanie.

UPOZORNENIE: TASR vydáva k správe zvukový záznam.