Peking, 20. marca (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Lung Sien-wen z etnickej skupiny Miao sa začiatkom marca vydal zo svojej odľahlej dediny v stredočínskej provincii Chu-nan do Pekingu, aby tam s čínskymi lídrami a ďalšími takmer 3 000 poslancami čínskeho národného zákonodarného zboru diskutoval o sociálnom a hospodárskom rozvoji.

Ako poslanec 14. Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov (NPC) Lung predložil svoj návrh na podporu rozvoja hlbokej integrácie odvetvia čajového cestovného ruchu v Tchuťiaoskom a miaoskom autonómnom kraji Siang-si v provincii Chu-nan.

To, čo odlišuje čínsku demokraciu od západnej politiky založenej prevažne na peniazoch a obchodoch s mocou za peniaze, je jej podstata – čínsky ľud je pánom krajiny.

Čínsky prezident Si Ťin-pching povedal, že to, či je krajina demokratická, závisí od toho, či sú jej obyvatelia skutočnými pánmi krajiny, či majú právo voliť, a čo je dôležitejšie, či majú právo na rozsiahlu účasť.

Zloženie poslancov zhromaždení ľudových zástupcov ponúka pohľad na to, prečo čínska ľudová demokracia v celom procese zabezpečuje ľudu postavenie pána krajiny.

Rozsiahle a univerzálne

V Číne existuje päť úrovní zhromaždení ľudových zástupcov – obecná, okresná, mestská, provinčná a celoštátna úroveň. Doteraz bolo poslancami zhromaždení ľudových zástupcov na všetkých úrovniach v celej krajine 2,77 milióna ľudí.

Spomedzi nich tvorili 95 % poslanci na úrovni okresov a obcí, ktorí sú volení priamo obyvateľmi svojich okresov. Poslanci troch vyšších úrovní sú volení svojimi poslancami nižších úrovní.

Po ukončení komunálnych volieb v júni minulého roka bolo v posledných voľbách do zhromaždení ľudových zástupcov v obciach a okresoch zvolených viac ako 2,6 milióna nových poslancov.

Podľa štatistík, vo voľbách poslancov do zhromaždení ľudových zástupcov hlasovalo 921 miliónov voličov, čo predstavuje 86,49 % zapísaných voličov. Na voľbách poslancov do zhromaždení ľudových zástupcov na úrovni obcí sa zúčastnilo 623 miliónov voličov, čo predstavuje 85,63 % zapísaných voličov.

Od začiatku reformy a otvárania sa sa v Číne uskutočnilo 12 priamych volieb do zhromaždení ľudových zástupcov na úrovni obcí a 11 priamych volieb do zhromaždení na úrovni okresov.

Títo poslanci, ktorí plne využívajú svoje úzke kontakty s ľuďmi, si svedomito plnia svoje povinnosti tým, že získavajú a predkladajú návrhy a rady ľudí rôznymi formami a kanálmi.

Riadni zástupcovia ľudu

Výročné zhromaždenia ľudových zástupcov sa konajú najprv na najnižšej úrovni, na úrovni obcí, okresov, miest a provincií a potom na najvyššej národnej úrovni, aby sa plne oboznámili s túžbami ľudu a informovali o nich vyššie úrovne.

Poslanci 14. NPC, ktorí boli zvolení z 35 volebných jednotiek v celej krajine, tvoria široký prierez obyvateľstva, pričom každý región, etnická skupina a sektor spoločnosti má primeraný počet zástupcov.

Podľa stáleho výboru 14. NPC je z celkového počtu 2 977 poslancov 442 príslušníkov etnických menšín, ktorí zastupujú všetkých 55 etnických menšín v Číne.

Medzi poslancami je 790 žien, čo predstavuje 26,54 % z celkového počtu, čo je o 1,64 percentuálneho bodu viac ako počas 13. NPC.

Celkovo 497 poslancov sú robotníci a poľnohospodári. Ich podiel vzrástol takmer o jeden percentuálny bod na 16,69 % z celkového počtu poslancov.

Technickí pracovníci, ktorých je spolu 634, tvoria 21,3 % všetkých poslancov, čo je o 0,73 percentuálneho bodu viac ako počas predchádzajúceho NPC.

Celkovo 969 poslancov tvoria predstavitelia Komunistickej strany Číny a vlády, ktorých podiel klesol o 1,38 percentuálneho bodu na 32,55 %.

Okrem toho je 36 poslancov zvolených z osobitnej administratívnej oblasti Hongkong (OAO) a 12 z OAO Macao. V národnom zákonodarnom zbore zasadá aj trinásť poslancov zastupujúcich provinciu Taiwan. Štyridsaťdva poslancov zastupuje zahraničných Číňanov, ktorí sa vrátili do vlasti.

Poslanci NPC, ktorí zastupujú vôľu ľudu, diskutovali o plánoch národného rozvoja a otázkach ovplyvňujúcich život ľudí a na prvé miesto programu štátnych záležitostí postavili očakávania ľudí. Mnohé z ich podnetov a návrhov boli starostlivo preskúmané na výročnom zasadnutí NPC a následne zahrnuté do politických rozhodnutí štátnych orgánov.

https://news.cgtn.com/news/2023-03-19/A-look-at-China-s-democracy-What-is-the-essence--1iab1tZb25G/index.html