OTS: CGTN: Návšteva prezidenta Si Ťin-pchinga v Rusku má podporiť svetový mier a globálny rozvoj

PEKING, 20. marca (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Svet zažíva hlboké zmeny, aké sme nezažili už celé storočie, a to v dôsledku zvýšených geopolitických turbulencií, vyostrenej konfrontácie medzi unilateralizmom a multipolaritou, bezprecedentnej pandémie a prebiehajúcej rusko-ukrajinskej krízy.

V tejto globálnej situácii sa čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho ruský náprotivok Vladimír Putin stretnú 20. až 22. marca v Moskve, aby podľa čínskeho ministerstva zahraničných vecí prediskutovali komplexné strategické partnerstvo Číny a Ruska v oblasti koordinácie, vymenili si názory na dôležité medzinárodné a regionálne záležitosti a pokročili v praktickej spolupráci medzi oboma krajinami.

Čína práve ukončila výročné zasadnutia národného zákonodarného zboru a najvyššieho poradného orgánu, na ktorých čínska vláda zverejnila svoj cieľ HDP na rok 2023: približne 5 % rast, čo je podľa mnohých konzervatívne vzhľadom na rýchle oživenie čínskych hospodárskych aktivít. Nedávno tiež sprostredkovala mierovú dohodu medzi Saudskou Arábiou a Iránom a úspešne pokročila v obnovení ich diplomatických vzťahov.

Keďže Čína znovu naštartovala svoje hospodárstvo, ktoré je významnou hnacou silou svetovej ekonomiky, a zohráva aktívnejšiu úlohu na globálnom politickom poli, medzinárodné spoločenstvo si od nadchádzajúceho stretnutia čínskeho a ruského prezidenta veľa sľubuje.

Cesta na podporu svetového mieru

Nadchádzajúca štátna návšteva Ruska je prvou zahraničnou cestou Si Ťin-pchinga po nástupe do tretieho funkčného obdobia v pozícii čínskeho prezidenta začiatkom tohto mesiaca a zároveň jeho prvou návštevou Ruska od začiatku rusko-ukrajinského konfliktu vo februári 2022.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin na pravidelnom tlačovom brífingu uviedol, že táto návšteva prehĺbi vzájomnú dôveru a porozumenie medzi oboma krajinami a že pôjde aj o cestu na podporu mieru.

Wang Wen-pin poznamenal, že vzťahy medzi Čínou a Ruskom sú založené na zásadách nevytvárania aliancií, nekonfrontácie a neútočenia na tretie strany, a uviedol, že na tomto základe budú Čína a Rusko podporovať multipolárny svet a väčšiu demokraciu v medzinárodných vzťahoch a prispievať k svetovému rozvoju a pokroku.

Pokiaľ ide o očakávané rozhovory o ukrajinskej kríze, Wang Wen-pin povedal, že Čína bude naďalej zastávať svoj objektívny a spravodlivý postoj k tejto otázke a zohrávať konštruktívnu úlohu pri podpore mierových rokovaní.

Úspech Číny pri sprostredkovaní zbližovania medzi Saudskou Arábiou a Iránom nielenže dokázal životaschopnosť mierových rozhovorov, ale vzbudil aj nádej, že by mohla urobiť to isté pri riešení konfliktu na Ukrajine.

Jüan Ša, odborný asistent na oddelení amerických štúdií Čínskeho inštitútu medzinárodných štúdií, poznamenal, že Čína má priateľské vzťahy s Ruskom aj Ukrajinou, a vyjadril presvedčenie, že konštruktívna sprostredkovateľská úloha Číny medzi Ruskom a Ukrajinou sa dá očakávať, keďže úspech Číny ako sprostredkovateľa medzi Saudskou Arábiou a Iránom jej prinieslo kredit čestného a konštruktívneho sprostredkovateľa.

Jüan dodal, že Čína po celý čas opakuje svoj záväzok podporovať mier a uľahčovať rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou.

Cesta spolupráce na podporu oživenia svetového hospodárstva

„Čím je svet nepokojnejší, tým dôležitejšie je, aby čínsko-ruské vzťahy napredovali stabilne," povedal v nedávnom rozhovore čínsky veľvyslanec v Rusku Čang Chan-chuej.

Podľa čínskeho ministerstva zahraničných vecí bude návšteva Si Ťin-pchinga v Rusku cestou spolupráce s cieľom podporiť vzájomne výhodnú spoluprácu v rôznych oblastiach, prehĺbiť synergiu medzi iniciatívou Jedno pásmo, jedna cesta a Eurázijskou hospodárskou úniou a pomôcť obom krajinám dosiahnuť príslušné ciele rozvoja a revitalizácie.

Keďže na rok 2023 pripadá 10. výročie Čínou navrhovanej iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta (BRI), riaditeľ oddelenia európskych štúdií Čínskeho inštitútu medzinárodných štúdií Cchuej Chung-ťien uviedol, že Rusko je dôležitým partnerom Číny v rámci spolupráce na BRI a ich budúca a ďalšia spolupráca v rámci tejto iniciatívy môže byť prospešná pre viac krajín a regiónov.

Ting Siao-sing, riaditeľ Eurázijského inštitútu Čínskych inštitútov súčasných medzinárodných vzťahov, uviedol, že stabilný rast spolupráce medzi Čínou a Ruskom prinesie viac pozitívnej energie do svetového hospodárskeho oživenia.

V roku 2022 dosiahol bilaterálny obchod medzi Čínou a Ruskom rekordnú hodnotu 190,27 miliardy dolárov, uviedol veľvyslanec Čang Chan-chuej a dodal, že obchod s energiami zohral v bilaterálnom obchode ešte kľúčovejšiu úlohu, zatiaľ čo čínsky vývoz elektrických výrobkov, automobilov a automobilových súčiastok do Ruska zaznamenal výrazný rast.

Vo štvrtok odišiel z Pekingu čínsko-európsky nákladný vlak smerujúci do Moskvy. Vlak naložený tovarom vrátane domácich spotrebičov, oblečenia a automobilových súčiastok má doraziť po približne 18 dňoch cesty.

„Veríme, že obchod medzi Čínou a Ruskom dosiahne v roku 2023 novú úroveň, a snažíme sa dosiahnuť obchodný cieľ 200 miliárd dolárov do konca tohto roka, ktorý stanovili hlavy oboch štátov," povedal Čang Chan-chuej.

Zatiaľ čo všestranná spolupráca medzi oboma krajinami prekvitá, darí sa aj výmenám medzi národmi a kultúrnym výmenám. V súčasnosti oba národy označujú rok 2023 ako rok športových výmen.

https://news.cgtn.com/news/2023-03-19/Xi-s-Russia-visit-to-promote-world-peace-boost-global-development-1iiTVkGSItq/index.html