Tokio 16. augusta (TASR) - Po poklese v 1. štvrťroku sa japonská ekonomika zotavila v 2. kvartáli omnoho výraznejšie, než sa očakávalo. Ekonómovia však predpokladajú, že v súčasnom kvartáli bude tempo rastu slabšie, keďže v dôsledku rýchlo sa šíriaceho variantu delta nového koronavírusu sa japonská vláda vrátila k protipandemickým obmedzeniam. To sa odrazí na výdavkoch spotrebiteľov.

Ako informovala agentúra Reuters, tretia najväčšia ekonomika sveta vzrástla za obdobie apríl-jún anualizovane o 1,3 % po revidovanom poklese o 3,7 % v 1. štvrťroku. Analytici oslovení agentúrou Reuters počítali s rastom iba o 0,7 %, pričom vychádzali z pôvodne udávaného poklesu za 1. kvartál na úrovni 3,9 %.

Na druhej strane, napriek podstatne výraznejšiemu rastu je jeho tempo slabé v porovnaní s inými veľkými ekonomikami. Napríklad ekonomika USA vzrástla v 2. štvrťroku o 6,5 %. To naznačuje, že Tokiu sa stále nedarí pandémiu zvládať. "Čo sa týka vyhliadok ďalšieho vývoja, vzhľadom na opätovný prudký nárast počtu infikovaných nie je dôvod na optimizmus," povedal ekonóm z Dai-ichi Life Research Institute Jošihiki Šinke.

V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom vzrástla ekonomika Japonska v 2. kvartáli po úprave o sezónne vplyvy o 0,3 % po 0,9-percentnom poklese v predchádzajúcom štvrťroku, uviedol portál tradingeconomics. Aj v tomto prípade je rast vyšší, než sa čakalo, keďže analytici počítali s rastom o 0,2 %.

Súkromná spotreba vzrástla o 0,8 % po 1-percentnom poklese v 1. štvrťroku. Zvýšili sa aj kapitálové výdavky. Po poklese za prvé tri mesiace roka o 1,3 % v 2. štvrťroku vzrástli o 1,7 %.