Paríž 8. apríla (TASR) - Schodok zahranično-obchodnej bilancie Francúzska vo februári 2020 vzrástol a na najvyššiu úroveň za päť mesiacov. Dôvodom bol strmší pokles exportu ako importu. Informovalo o tom vo štvrtok colné riaditeľstvo v Paríži.

Podľa najnovších údajov sa obchodný schodok druhej najväčšej ekonomiky eurozóny vo februári zvýšil na 5,25 miliardy eur z januárových 4,2 miliardy eur.

Vývoz sa vo februári v porovnaní s januárom znížil o 3 % na 38,7 miliardy eur a dovoz klesol o 0,5 % na 43,9 miliardy eur.

Aj deficit bežného účtu Francúzska vo februári 2021 stúpol, a to na 2,6 miliardy eur z revidovaných 2 miliárd eur v predchádzajúcom mesiaci. Dosiahol pritom najvyššiu hodnotu od vlaňajšieho septembra.

Schodok v obchode s tovarom pritom stúpol na 3 miliardy eur (z 2,8 miliardy eur v januári) a deficit sekundárnych príjmov zostal vysoký, na úrovni 4,2 miliardy eur. Medzitým sa prebytok služieb v sledovanom období mierne znížil na 1 miliardu eur (z 1,2 miliardy eur) a klesol aj prebytok sekundárneho príjmu na 3,6 miliardy eur (z 3,7 miliardy eur).