Stepanek3DParadoxne, ale zo zjavných príčin, nás dôsledky krízového stavu nezasiahli. Práve naopak, počas najväčšej krízy sme zažívali historicky najvyšší dopyt. S pokorou a odstupom času si dovolím tvrdiť, že flexibilita a univerzálnosť 3D tlače a aditívnych technológií sa ukázali ako kľúčové práve v ťažkých a neistých časoch.


V časoch prosperity a dlhodobého rastu majú tendenciu aj firmy zotrvať v zóne komfortu, a teda necítia priamy tlak a dôvod prečo by mali hľadať efektívnejšie riešenia. Je to samozrejme pochopiteľné, avšak myslím si, že dlhodobo neudržateľné. Z hľadiska evolúcie len čas ukáže tie najefektívnejšie riešenia.
Možno sa pýtate prečo teda napriek všeobecnej recesií rastie záujem o aditívne technológie a 3D tlač? Je evidentné, že aditívne technológie nedokážu kompletne nahradiť výrobu. Dokážu však veľmi efektívne zastrešiť kusovú a malosériovú výrobu v stovkách kusov práve tvarovo zložitých dielov z pohľadu nákladov a termínu dodania. Verím, že práve cena a rýchlosť sú počas recesie pre firmy vyhľadávané a životne dôležité atribúty.
Aj preto som rád, že dokážeme v rámci našich možností značky Stepanek3D pomáhať firmám s hľadaním riešení nielen ako prežiť, ale aj ako prosperovať.

Petr Štěpánek, konateľ, Future Media Production, s. r. o.