Funny thinking out of the box in toy magnet cubes and balls isolated on a wooden backgroundUnesú viac ako tisícnásobok vlastnej hmotnosti. Unikátna zmes troch prvkov – neodýmu, železa a bóru – má vlastnosti, ktoré predčia všetky doteraz známe druhy magnetov. To sú neodýmové magnety, nazývané aj neodýmy alebo supermagnety.


Neodýmové magnety, s označením NdFeB, vznikajú procesom práškovej metalurgie. Ide o pomerne lacný spôsob výroby, výsledkom ktorého sú malé, kompaktné, no zároveň mimoriadnou energiou nabité zliatiny.
Keďže chemicky reagujú s kyslíkom, ich povrch sa bežne pokrýva vrstvami niklu, medi a opäť niklu. To dáva finálnemu produktu veľmi lesklý a estetický vzhľad. Výnimočne môžu byť neodýmy na povrchu obalené aj zinkom, zlatom, epoxidovou živicou alebo gumou. Samotný neodým spravidla tvorí asi tretinu hmotnosti magnetu.
V porovnaní s klasickými feritovými magnetmi sú neodýmy až 10-krát silnejšie. Bez problémov prekonávajú aj silu samárium-kobaltových magnetov. Ich magnetizmus vydrží dlho, je pomerne stabilný a odolný voči vonkajším vplyvom. V priemere sa za 10 rokov ich sila zníži iba o 1 %.

Priemyselné využitie neodýmových magnetov
Vďaka spomínaným vlastnostiam sa neodýmy využívajú najmä v elektromechanike. Sú súčasťou pevných diskov v počítačoch, využívajú sa v malých mikrofónoch, reproduktoroch či slúchadlách. Veľmi dobre poslúžia aj v elektrických motoroch, generátoroch či veterných turbínach.
Dokonca ich nájdeme šikovne skryté aj v niektorých detských hračkách. Celkom okaté využitie je napr. pri obyčajných magnetických guľôčkach, s ktorými sa deti často hrajú. A používajú sa dokonca aj v magnetkách na chladničku.
Vďaka ich veľkej sile a nosnosti využívajú neodýmové magnety aj lovci pokladov alebo trosiek vo vode. Tieto tzv. „fishing magnety“ dokážu bez problémov vytiahnuť spod hladiny aj 200-kilový objekt.
Bežne v predaji nájdete supermagnety v rôznych tvaroch a vyhotoveniach. Základnými formami sú valce, kvádre či kocky, prstene, rôzne ploché tvary so samolepkou, podložky s dierou pre skrutky, spomínané magnetické guľôčky prípadne ďalšie špecifické tvary. V kamenných obchodoch tieto magnety nenájdete, ale dajú sa objednať online. Na Slovensku sa dajú zohnať na silnemagnety.sk v kategórii neodýmové magnety.

magnet chrome balls magnetic design 3d-illustration
Nie sú vhodné do prístrojov, ktoré čelia otrasom alebo nárazom. Magnety majú totiž takú veľkú silu, že v prípade zrážky dvoch väčších zmagnetizovaných častí sa roztrieštia na malé črepiny, ktoré lietajú do veľkých vzdialeností.

Nezvyčajné využitie supermagnetov
Malé rozmery, nízka hmotnosť, spoľahlivá sila a pomerne nízka cena robia z neodýmov veľmi obľúbených a užitočných pomocníkov na rôzne účely. Pomôžu vám v domácnosti, v dielni, v práci, v škole, ale aj v umení. V nasledujúcich riadkoch vám niekoľko dômyselných tipov prezradíme:
Ak máte doma deti, nalepte im na ich obľúbené poháre neodýmové magnetky. Drobci si potom po vypití nápoja môžu pohár bezpečne „odložiť“ na dvere chladničky v ideálnej výške, kde ho vždy nájdu a bude im po ruke. Vyhnete sa tomu, aby deti hľadali a vyťahovali ďalšie a ďalšie poháre, ktoré potom po nich musíte umývať.
Magnety môžete nalepiť aj na posuvné dvere či už v domácnosti, kancelárii alebo kdekoľvek inde. Docielite tak, že sa vždy dokonale zatvoria a nezostane medzi nimi zbytočná škára. Stačí jeden magnet na dvere a druhý na rám alebo zárubňu.
Dámy môžu maličké neodýmové samolepky nalepiť na svoje maľovacie potreby a prehľadne si ich usporiadať napr. na kovovej nástenke alebo ráme zrkadla. Šminky, špirály a všetko ďalšie „náradie“ pre váš denný make-up tak budete mať na poriadku.
V prípade, že máte kovový podklad, môžete si vyrobiť alebo dokonca zakúpiť neodýmové háčiky a vešiačiky, ktoré zaručene udržia oblečenie alebo aj iné ťažšie predmety. Výhodou je, že si ich môžete podľa potreby presúvať a usporiadať ako len chcete.
V kancelárii, pracovni alebo napr. aj v kuchyni si môžete vyrobiť jednoduché a užitočné odkladacie nádobky na ceruzky, perá, zápisníky alebo iné malé príslušenstvo z obyčajných plechoviek. Nalepte na nich neodým a upevnite kdekoľvek na kovový povrch alebo panel na stene.
Keďže tieto magnety bez problémov udržia aj tisícnásobok svojej hmotnosti, absolútne dokonale poslúžia na udržanie malých špendlíkov na šitie alebo skrutiek napr. pri montovaní nábytku. Skúste malý magnet pripevniť na spodnú stranu tanierika, položte ho na stôl, nasypte si doň špendlíky a máte istotu, že sa vám nerozutekajú. Rovnako, ak chcete mať pri montáži skrutky vždy po ruke, môžete si vyrobiť jednoduchý textilný náramok, do ktorého skryjete neodýmový magnet a skrutky vám budú držať na zápästí ako nalepené. Nemusíte ich hľadať po vreckách či po zemi.

Neodymium magnet on white background  isolated

Kancelárske spinky a iné drobné kovové príslušenstvo si taktiež jednoducho usporiadate jediným magnetom v zásuvke alebo na správnom mieste na pracovnom stole. Všetko budete mať po ruke, ale zároveň na poriadku.
Zvyknete na Vianoce alebo pri iných sviatkoch a príležitostiach ozdobovať vaše priestory rôznymi dočasnými dekoráciami? Ak môžete využiť zárubne dverí či iné kovové podklady, upevnite na nich ozdoby pomocou magnetov. Nespadnú a nepohnú sa z miesta, pokiaľ ich sami neodložíte.
Možno máte kovový odpadkový kôš a nechce sa vám zakaždým problematicky upevňovať vrecko, pretože aj tak vám nikdy poriadne nedrží. Použite neodýmový magnet, ktorým z vonkajšej strany zachytíte preložený okraj vrecka a bude vám to bezpečne držať na mieste.

metal ball in a cube of square magnets thinking out of the box

Zaujímavosť
S neodýmovými magnetmi si skutočne môžete pomôcť v rôznych situáciách a pri rôznych činnostiach. Dokonca vám môžu poslúžiť aj ako antistresové hračky, či už sú to guľôčky, kocky alebo iné geometrické tvary. Manipulujte s nimi však opatrne, pretože aj malý magnet má veľkú silu. Navzájom sú k sebe priťahované pre človeka až nečakane veľkou energiou. Ak si nedáte pozor, v závislosti od rozmerov a hmotnosti magnetov si môžete spôsobiť aj zranenie. Také pricvaknutie prstov medzi dvoma neodýmkami je pomerne bežné.

FOTO iStockphoto.com