shutterstock 505372150VPS je skratka pre virtual private server, teda po slovensky virtuálny súkromný server, ktorý prevádzkuje vlastnú kópiu operačného systému. Dá sa veľmi jednoducho konfigurovať a umožňuje simulovať zážitok z vyhradeného servera, aj keď fyzický server stále zdieľate s inými používateľmi. Ide o bezpečnejšie a stabilnejšie riešenie ako zdieľaný hosting, kde nemáte vyhradený priestor na serveri.

Ako VPS funguje?
VPS je súkromný server, ktorý má vlastný systém súborov, alokácií, zdrojov a používateľov. Umožňuje tiež inštaláciu rôznych aplikácií. V skratke tento server funguje veľmi jednoducho. Váš poskytovateľ hostingu nainštaluje virtuálnu vrstvu na operačný systém servera pomocou technológie virtualizácie. Táto vrstva, ktorá rozdeľuje server na jednotlivé oddelenia s virtuálnymi stenami umožňuje každému používateľovi nainštalovať si vlastný operačný systém a softvér.
Servery VPS oddeľujú vaše súbory od ostatných používateľov na úrovni operačného systému a preto poskytujú ilúziu súkromného servera. Zjednodušene môžeme povedať, že váš web žije v zabezpečenej „nádobe“ so zaručenými zdrojmi servera, no pritom nič z toho nemusíte zdieľať s ostatnými. Získaním VPS získate teda vlastný operačný systém, vyhradené úložisko, výkonný procesor CPU, škálovateľnú pamäť RAM a neobmedzenú šírku pásma.

VPS hosting
Na začiatok je dobré upresniť si pár základných pojmov. Server je počítač, na ktorom váš webový hostiteľ ukladá súbory a databázy potrebné pre váš web. Kedykoľvek chcete ako online návštevník vstúpiť na webovú stránku, prehliadač odošle požiadavku na váš server a ten prenesie potrebné súbory cez internet.
Hosting VPS pracuje formou virtuálneho serveru, ktorý napodobňuje fungovanie fyzického serveru. V skutočnosti je však počítač zdieľaný niekoľkými používateľmi. Samotný systém sa neuveriteľne podobá na vytváranie oddielov na vašom počítači, keď chcete spustiť viac ako jeden operačný systém.
VPS hosting vám v skratke poskytuje prístup k zaručeným zdrojom bez toho, aby ste museli prevádzkovať váš vlastný server. Spoľahlivé hostiteľské prostredie v obchodnom meradle za priateľskú cenu – aj to stojí za skratkou VPS hosting.

Výhody VPS a pre koho je vhodný?
Výhody VPS, teda súkromného serveru spočívajú predovšetkým vo finančnej stránke. Takýto systém je omnoho lacnejší ako prenájom celého servera. Výhodou je tiež aj jeho veľkosť, keďže je pomerne malý. Ďalšou výhodou je úplná kontrola, ktorú tieto servery používateľom poskytujú. Sú rýchlejšie a viac spoľahlivé ako zdieľaný hosting.
Pri používaní VPS serverov dochádza k minimálnemu kolísaniu dostupných zdrojov. Problémy a návštevnosť ostatných používateľov servera sa nedotýkajú vášho webu. Máte lepšie súkromie, pretože vaše súbory a databázy sú uzamknuté pred inými používateľmi. Zároveň je nesmierne jednoduché ugradovať prostriedky servera s rastom vášho webu.
VPS hosting si zvyčajne vyberajú majitelia webových stránok, ktorí majú stredne vysokú návštevnosť. Návštevnosť presahuje limity plánov zdieľaného hostingu, ale stále nepotrebujú zdroje vyhradeného servera. Riešenia VPS často poskytujú viac ako jeden hostingový plán, vďaka čomu si môžete vybrať konkrétny model zahŕňajúci vaše obchodné preferencie.
Na druhej strane je tento server vhodný aj pre ľudí, ktorí majú strach o bezpečnosť svojho webu. Ak potrebujete rozšírené funkcie zabezpečenia, rozšírené možnosti monitorovania, viac záložného priestoru, zlepšenú spoľahlivosť webových stránok alebo plánujete prijímať online platby – VPS môže byť skvelou formou pre bezpečnosť. Rovnako je vhodné siahnuť po tomto serveri ak sa vaša stránka teší väčšej popularite, s čím súvisí aj vyššia návštevnosť.
Pokiaľ máte problémy s tým, že vaša webová stránka sa dlhšie načítava – je to spôsobené množstvom obsahu, ktorý do neho pridávate. Zdieľaný hosting totižto používa veľké množstvo pamäte RAM a tak inovácia na VPS umožní rozšíriť rozsah vašich stránok bez obáv z pomalého načítania. Ak poskytujete tvorbu stránok pre klientov, rovnako by ste mali zvážiť používanie VPS, pretože prostredníctvom neho môžete „hostiť“ neobmedzený počet domén a pritom sa uistiť, že máte dostatok pamäte RAM na to, aby každá stránka fungovala správne.

Zdroj obrázka: wavebreakmedia / Shutterstock.com