ObchodRok 2024 naštartoval pozitívnym januárovým saldom vo výške 411 mil. eur. Hodnota vývozu vzrástla v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka len mierne, najviac ju ovplyvnil vývoz automobilov.

Na dovoze, ktorý zaznamenal medziročný pokles, sa podpísalo najmä zníženie hodnoty dovezených energetických komodít.

Zo Slovenska sa podľa predbežných výsledkov vyviezol v januári 2024 tovar v hodnote1) 8,6 mld. eur pri medziročnom raste o 1,1 %. Po dvoch predchádzajúcich mesiacoch poklesu sa znovu dostal do plusových čísiel. Najvýznamnejšie sa na ňom podieľal vývoz automobilov. Informoval Štatistický úrad SR (ŠÚSR).

Hodnota dovozu2) sa znížila o 6,9 % na 8,1 mld. eur. Výraznejší pokles tak pokračuje už tretí mesiac po sebe. Saldo zahraničného obchodu bolo v januári 2024 aktívne v objeme 410,9 mil. eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka lepší výsledok o takmer 700 mil. eur.
Z desiatich tried v štruktúre exportu vykázali v prvom mesiaci tohto roka medziročný nárast štyri z nich. Podstatný vplyv na vývoj slovenského exportu mala najobchodovanejšia trieda zahraničného obchodu Stroje a prepravné zariadenia (SITC 7), kam patrí aj vývoz automobilov. Hodnota vyvezených strojov a prepravných zariadení bola medziročne vyššia o 2,3 %. Rast v tejto triede pokračuje nepretržite od januára 2023.

V štruktúre dovozu vykázali medziročný nárast len tri z desiatich tried. Pokles celkového dovozu aj naďalej ovplyvňovalo najmä zníženie hodnoty importu v triede Minerálne palivá (SITC 3), kam patrí aj ropa, elektrická energia a zemný plyn. Hodnota dovezeného tovaru v tejto triede bola medziročne nižšia o takmer 25 %. K výraznejšiemu poklesu celkového dovozu dopomohol aj nižší dovoz triedy Stroje a prepravné zariadenia (SITC7), kam patria aj súčiastky motorových vozidiel. Hodnota tovaru v tejto triede bola medziročne nižšia o 7,4 %.

Najviac obchodovaná trieda SITC v zahraničnom obchode SR boli stroje a prepravné zariadenia s podielom 61,7 % na celkovom vývoze a 46 % na celkovom dovoze.

Do členských štátov EÚ3) smerovalo 79,4 % vývozu SR a dovoz z nich tvoril 64 %. Vývoz do členských štátov EÚ v januári medziročne vzrástol o 1,8 %. Dovoz z členských štátov EÚ sa znížil o 0,7 %. Vývoz do nečlenských krajín EÚ medziročne klesol o 1,7 % a dovoz z týchto krajín klesol o 16,3 %.
Spresnené podrobné údaje za rok 2023

Za celý rok 2023 podľa spresnených údajov vzrástol medziročne vývoz o 5,3 % na 108,3 mld. eur a dovoz sa znížil o 3 % na 104,1 mld. eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 4,2 mld. eur. V roku 2022 pritom skončila bilancia zahraničného obchodu s deficitom v objeme 4,5 mld. eur.

Graf Dovoz a vyvoz 012024

Text: Tibor Šuľa podľa ŠÚ SR
Foto: archív
Graf: ŠÚ SR