nsk1Monitorovanie stavu ložísk nie je len spôsob, ako rozpoznať nutnosť ich výmeny, ale aj spôsob, ako získať informácie o stave celého stroja alebo systému. Pre ilustráciu výhod služby Condition Monitoring Service (CMS) od NSK si na dvoch praktických príkladoch predstavíme, čo táto služba môže ponúknuť prevádzkovateľom brúsok.


Súčasťou programu AIP+ (Added Value Programme) od firmy NSK je služba CMS. Je to metóda, ako zistiť počas práce stroja stav jeho častí, ako sú napríklad ložiská. Merací systém navrhnutý špeciálne pre tento účel zaznamenáva vibrácie, teploty a otáčky strojných dielov a zároveň ich analyzuje prostredníctvom pokročilého softvéru. Tento softvér vytvára dáta, ktoré slúžia pre vyhodnotenie priemernej životnosti ložísk a indikuje napríklad nedostatočné mazanie, opotrebenie alebo chyby súosovosti. Tieto dáta poskytujú hlbší pohľad na stav celého systému alebo procesu.
Dáta môžu byť použité tiež pre určenie (alebo prinajmenšom pre zúženie oblasti hľadania) príčin vzniku nepresností v brúsiacom procese. NSK túto metódu používa aj vo svojej vlastnej továrni vo Veľkej Británii. Tu začali vznikať nepresnosti na stroji, ktorý brúsi obežné dráhy ložísk. Po niekoľkých pokusoch o opravu a bezvýslednom pátraní po možných príčinách vzniklo podozrenie, že musia byť zlé ložiská. Pri hľadaní definitívneho riešenia sa NSK rozhodlo vykonať analýzu stavu prostredníctvom CMS.

nsk2
Condition Monitoring Service od NSK pomáha identifikovať možné príčiny nezrovnalostí v brúsiacom procese


Po zistení informácií o pohone a zvážení dôležitých faktorov – podrobností o ložiskách a motore – boli vykonané merania pred a po výmene ložísk. Analýza ukázala, že ani vreteno, ani orovnávač neboli príčinou vzniku nepresností. To ušetrilo personálu údržby veľa pracovných hodín nutných pre rozobratie vretena. Namiesto toho tým rýchlo našiel skutočnú príčinu problému. Potom už pri výrobe nenastali žiadne ďalšie problémy s obežnými dráhami ložísk a akosťou ich povrchu.
Celkom tak boli ušetrené tri pracovné dni, ktoré by boli potrebné na rozobratie vretena a hľadanie potenciálnych porúch ložísk, nehladiac na súvisiacu stratu výrobného času pre každú z postihnutých výrobných liniek. S ohľadom na ušetrený čas údržby a skrátenie prestojov boli dosiahnuté úspory vyčíslené na 13 080 eur.
V druhom prípade používateľ bezhrotového brúsiaceho stroja zistil, že sa v procese začali vyskytovať nepresnosti. Technici údržby mali podozrenie, že niektoré ložisko v zostave vretena je poškodené. Keďže brúsiace vreteno obsahovalo niekoľko rôznych typov ložísk v ôsmich rôznych veľkostiach, bolo nasadené CMS od NSK, aby pomohlo tímu údržby identifikovať zlé ložiská a nájsť trvalé riešenie problému.
Po zmeraní kľúčových hodnôt pre údržbu počas chodu stroja následná analýza ukázala, že ložiská vretena v skutočnosti neboli príčinou vzniku nepresností. Vďaka tomu sa technici údržby mohli rýchlo zamerať na ďalšie oblasti a používateľ tak ušetril dva pracovné dni, ktoré by inak boli potrebné k rozobratiu vretena, čo by bolo spojené aj s príslušným prestojom. Celkové úspory boli vykalkulované na 33 600 eur.

nsk3
Vysokorýchlostné guľkové ložiská s kosouhlým stykom ACBB – ROBUST od NSK

 

O spoločnosti NSK
NSK (Nippon Seiko Kabushiki Kaisha) je japonská spoločnosť založená pred sto rokmi, ktorá sa vyvinula z regionálneho výrobcu gulôčkových ložísk na špecialistu v odbore valivých ložísk a popredného dodávateľa pre automobilový priemysel s celosvetovou pôsobnosťou. V súčasnosti má viac ako 31 500 zamestnancov v 30 krajinách sveta. V uplynulom fiškálnom roku spoločnosť dosiahla obrat 950 miliárd YEN. Tento výsledok bol podporený stále rastúcimi investíciami do výskumu a vývoja, ktoré firme umožňujú priebežne zvyšovať kvalitu jej produktov a služieb. Tieto investície podporujú cieľ NSK byť „No. 1 in Total Quality“. Okrem kompletného sortimentu valivých ložísk NSK vyvíja a vyrába presnú lineárnu techniku a mechatroniku, ako aj systémy a komponenty pre automobilový priemysel, vrátane kolesových ložiskových jednotiek a posilňovačov riadenia.
V Európe bolo prvé zastúpenie otvorené roku 1963 v nemeckom Düsseldorfe a prvý výrobný závod v Peterlee vo Veľkej Británii. NSK Europe zaisťuje podporu predaja v rámci celej Európy. V súčasnosti sú európske výrobné závody vo Veľkej Británii, Poľsku a Nemecku. Logistické centrá v Holandsku, Nemecku a Veľkej Británii, vývojové centrá v Nemecku, Veľkej Británii a Poľsku. Roku 1990 NSK uskutočnila akvizíciu spoločnosti UPI Group vrátane renomovaného európskeho výrobcu ložísk RHP s výrobným závodom v Newarku (Veľká Británia). Okrem toho bola vybudovaná rozsiahla sieť autorizovaných distribútorov. Spoločnosť NSK Europe je rozdelená do troch aplikačne – obchodných divízií: valivé ložiská pre priemyslové aplikácie a presná lineárna technika (EIBU), ako aj ložiská a posilňovače riadenia pre automobilový priemysel (EABU & ESBU). NSK Europe zamestnáva 3 600 zamestnancov a dosahuje obrat viac ako 1 000 milión EUR (k marcu 2017).
Ďalšie informácie nájdete www.nskeurope.sk

NSK Polska Sp. z o.o.
ul. Karczowkowska 41
25-711 Kielce
Poland
Agnieszka NAWROCKA
Telefon: +48 22 6451525
Fax: +48 22 6451529
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

NSK Deutschland GmbH
Harkortstrasse 15
40880 Ratingen
Germany
Marie-Dominique PILATH
Telefon: +49 2102 4810
Fax: +49 2102 4812290
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

TEXT/PHOTO Nessren Bazerbachi