SakováPodpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková otvorila v utorok 7. mája 2024 Podnikateľské fórum v Baku a zúčastnila sa rokovaní o dovoze plynu z Azerbajdžanu na Slovensko.

Okrem diverzifikácie dodávok plynu na Slovensko, Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre investície a obchod (SARIO) taktiež pripravilo podnikateľskú misiu, ktorej cieľom je rozvoj bilaterálnych vzťahov so štátmi, ktoré majú vysoký ekonomický potenciál. Skupina podnikateľov z oblasti strojárstva, cestovného ruchu a informačných či komunikačných technológií tak v Baku rokovala o vzájomnej spolupráci medzi slovenskými a azerbajdžanskými firmami.

Ministerka D. Saková sa v delegácii vedenou premiérom SR Robertom Ficom zúčastnila rokovaní s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Aliyevom, na ktorom sa diskutovalo o prehĺbení bilaterálnych vzťahov s dôrazom na ekonomickú spoluprácu. Hlavnou témou rozhovoru s prezidentom I. Aliyevom bola aj možnosť dovozu azerbajdžanského plynu do Slovenskej republiky. „Slovensko podporuje projekt diverzifikácie ´Solidarity Ring´, ktorý využíva existujúcu infraštruktúru. Toto riešenie by efektívne pomohlo posilniť diverzifikáciu prepravných trás a zdrojov zemného plynu v regiónoch strednej a juhovýchodnej Európy, ktoré sú závislé na dodávkach plynu z Ruska. Realizácia projektu by významne prispela k úsiliu Európskej únie o diverzifikáciu plynových trás a zdrojov špeciálne v tejto oblasti,“ skonštatovala po stretnutí podpredsedníčka vlády SR Denisa Saková.

Podnikateľská misia je zložená z viac ako 30 slovenských spoločností pôsobiacich v rôznych sektoroch vrátane technológií pre smart mestá a inovatívne riešenia, špecializovaných systémov pre prevádzku, podporu a údržbu leteckých operácií. Zastúpený je aj cestovný ruch zahŕňajúci kúpeľné služby, či potravinársky a spracovateľský priemysel. SARIO aktívne spolupracuje so svojím protipólom, Agentúrou na podporu exportu a investícií Republiky Azerbajdžan (AZPROMO).

„Podnikateľské misie sú neoddeliteľnou súčasťou prehlbovania bilaterálnych ekonomických vzťahov, poskytovania lepšieho prístupu slovenských podnikov na azerbajdžanský trh a podpory vzájomne výhodných partnerstiev medzi podnikateľskými komunitami oboch krajín,“ konštatovala ministerka hospodárstva Denisa Saková.
Text: Tibor Šuľa podľa MH SR
Foto: MH SR