ckaČeská skupina RSBC kupuje firmu Arex, najväčšieho výrobcu pištolí v Slovinsku. Vsádza na zhoršenie bezpečnostnej situácie v Európe. Už v minulosti v Slovinsku kúpila vinárstvo Zlati Grič.
Predaje zbrojovky Arex rastú dvojciferne. Jej hlavnými produktmi sú cvičná munícia, nábojové pásy a pištole Rex Zero.


Akvizíciu českým Hospodárskym novinám (HN) potvrdila hovorkyňa RSBC Renata Klaková, cenu však odmietla zverejniť. "Arex sa stane jedným z kľúčových aktív skupiny," povedala Klaková. RSBC doteraz investovala do nehnuteľností, výstavby poľnohospodárskych fariem, rybárstva či do technologických start-upov.
Arex je najväčší výrobca pištolí v Slovinsku. Firma vznikla pred niekoľkými desaťročiami oddelením z Iskra Pons, strojárskeho úseku veľkej juhoslovanskej firmy Iskra. Z civilného programu sa nakoniec presunula do vojenského priemyslu. Spoločnosť sídliaca na juhovýchode Slovinska zamestnáva 120 ľudí a jej obrat predstavuje okolo 20 miliónov eur. Takmer polovica z toho pripadá na produkciu cvičnej plastovej munície. Okrem toho vyrába aj nábojové pásy. Do zahraničia mieri 90 % produkcie, najmä do USA a západoeurópskych krajín.
RSBC rokovala o kúpe zbrojovky Arex viac než rok. Skupina sa rozhodla ovládnuť zbrojovku Arex z niekoľkých dôvodov. Na jednej strane firma prudko rastie a má stálych zákazníkov na Západe.
Českí investori tiež vsádzajú na horšiu bezpečnostnú situáciu v Európe. "Pri súčasnom vývoji geopolitickej situácie v Európe a v niektorých ďalších regiónoch porastie dôraz na modernizáciu a pripravenosť obranných zložiek účinne zasiahnuť pri riešení najrôznejších krízových situácií. To vytvára priestor pre ďalší rast už teraz silného dopytu po kvalitných produktoch firmy Arex," uviedol Roman Čeněk, investičný manažér skupiny RSBC zodpovedný za kúpu slovinskej zbrojovky.

Zdroj: TASR