epkPodporné centrum Global Business Support (GBS) brazílskej spoločnosti Embraco v Košiciach rozšírilo za 14 mesiacov svojej existencie počet zamestnancov na 77. Do decembra toto číslo prekročí osemdesiatku a v priebehu roka 2017 by malo atakovať métu 110.


"Spomedzi členov tímu Embraca pracujúcich na Moldavskej ceste v Košiciach ich až 72 pochádza z tunajšieho regiónu, čím sa napĺňa jedna z vízií spoločnosti v našej krajine – dať príležitosť ďalším mladým ľuďom z východného Slovenska, kde Embraco pôsobí už takmer dve desaťročia. Závod na výrobu hermetických kompresorov pre chladenie bol v Spišskej Novej Vsi založený v roku 1997 a dlhodobo je najväčším zamestnávateľom v regióne Spiša," uviedol pre TASR hovorca spoločnosti EMBRACO Slovakia Anton Oberhauser.
Vekový priemer zamestnancov GBS v Košiciach je na úrovni 31 rokov, pričom 61 % osadenstva tvoria ženy. "Navyše, až tretina zamestnancov ukončila vysokoškolské vzdelanie iba v posledných dvoch rokoch, ide teda o absolventov, ktorí práve v Embracu rozbiehajú svoju kariéru," priblížil Oberhauser.
Aktuálne sa centrum GBS stará pre globálnu korporáciu Embraco, súčasť skupiny Whirlpool, o procesy z oblasti financií, ľudských zdrojov, informačných technológií, logistiky a nákupu. Niektoré z týchto oddelení podľa Oberhausera ešte iba rozbiehajú svoju personálnu expanziu.
Na rozdiel od väčšiny servisných centier na Slovensku, kde absolútne prevláda angličtina a sčasti nemčina, košické GBS komunikuje so závodmi Embraca aj v jazykoch, ktorými sa popri angličtine rozpráva v jednotlivých závodoch. Ide o portugalčinu, španielčinu, taliančinu a čínštinu.
"Pri čínštine sme zaznamenali nečakaný progres," hovorí riaditeľ centra Raul Moreira. "Do tímu sa nám podarilo získať rodákov z východného Slovenska, ktorí majú jazykové certifikáty a niekoľkoročné pracovné skúsenosti z Číny a Taiwanu, a ktorí sú ochotní rozvíjať nielen Embraco, ale po návrate na Slovensko aj domovský región," povedal.
Embraco je globálnym lídrom vo výrobe hermetických kompresorov pre domáce a komerčné chladenie. Vo svojich výrobných prevádzkach v Brazílii, Mexiku, Číne, Taliansku a na Slovensku zamestnáva okolo 11 000 pracovníkov, z toho v Spišskej Novej Vsi vyše 2000.

Zdroj: TASR