Bez prístupových kartičiekEvidovať dochádzku na papieri či svojpomocne v počítači spôsobuje nielen starosti, ale aj chyby. Nehovoriac o podvodoch. Za 17 rokov prevádzkovania dochádzkového systému Fingera sme nazbierali množstvo skúseností, aj zábavných príbehov o vynaliezavosti zamestnancov, keď ide o to, ako sa nepozorovane „uliať“ z práce.

Bez prístupových kartičiek
Čím má firma viac zamestnancov, tým je správa prístupových kariet väčšou nočnou morou. Denne pár zabudnutých kariet, straty, zámeny. A k tomu jednoduchá možnosť podvodov: stačí dať kolegovi kartu, aby ho prihlásil do práce… S pribúdajúcim počtom zamestnancov je správa údajov o pracovnom čase čoraz náročnejšia. A ak ešte majú kvôli bezpečnosti obmedzený prístup do niektorých oblastí v rámci firmy, tak zaberie overenie identity a naprogramovanie náhradnej kartičky aj niekoľko minút.
Biometria, najčastejšie tvár alebo odtlačky prstov, rieši viacero problémov naraz. Predovšetkým, nedajú sa zabudnúť doma či v inej kabelke, pretože ich ľudia majú stále so sebou. Moderným systémom nerobia problém ani okuliare, strnisko, rúško či make-up. A detekcia je takmer okamžitá, takže v rannej špičke sa netvoria zápchy pri turniketoch, kým si kartičku nájdeme.
Na takto automatizovaných recepciách biometria predchádza aj podvodom. Tvár či prsty si nemožno požičať na „odpípnutie“. A hoci sme už zažili pokusy prihlásiť kolegov fotografiou ich tváre, kontrola živosti – ďalšia z biometrických technológií – tomu dokáže zabrániť.

Bez potreby kontroly

Bez potreby kontroly
Viacero našich klientov rieši problém, ako kontrolovať dochádzku v netradičných časoch. Napríklad ratrakári v lyžiarskych strediskách pracujú v noci na lyžiarskych svahoch a tak sa firme stávalo, že si zapisovali dlhé nočné smeny, hoci prišli iba na kratší čas.
Vo výrobnej fabrike zasa mali nočné i víkendové zmeny a v pracovných záznamoch sa nachádzali aj ľudia, ktorí tam určite neboli – avšak podľa údajov mali nárok na mzdu aj s príplatkami. Opäť, prístupový systém na odtlačky prstov či tvár presne vie, kto a kedy prišiel a aj kedy odišiel domov.
V dobre prepojených systémoch možno detegovať, či náhodou nemá niekto neplatný certifikát na výkon zamestnania či skúšku BOZP. V prípade nehody, okrem zdravotných problémov zamestnanca, hrozia aj sankcie pre firmu.

Bez papiera a prepisovania

Bez papiera a prepisovania
Dostať údaje o dochádzke do mzdového systému je pre účtovníkov časovo náročné, prepisovanie môže byť nepresné, vyžaduje vyhľadávanie chýbajúcich údajov a je opäť priestorom na podvody. Údaje z biometrického systému Fingera možno priamo exportovať do mzdových softvérov niekoľkými klikmi, s presnými časmi príchodov a odchodov každého zamestnanca.
Odpadajú aj žiadanky o dovolenky či OČR – všetko možno vybaviť cez mobilnú či online aplikáciu aj s nastavením potrebných povolení od vedúcich a podobne. Podrobný prehľad o dochádzke tak majú zodpovední ľudia každodenne pred sebou a vedia z aplikácie zistiť, kto nebude v práci a bude za neho potrebné nájsť náhradu. Vo veľkých výrobných závodoch dokážu takéto údaje ušetriť čas či predísť zastaveniu výroby.

Vďaka ľudskej vynaliezavosti je podvodov so zapisovaním dochádzky veľa. Riešením môže byť nasadenie neomylného systému, ktorý je prispôsobený potrebám a procesom každej firmy. Našich 1 200 zákazníkov je so svojím dochádzkovým systémom spokojných.

text/foto Ján Paulovič