obr1Chemická spoločnosť BASF a kórejská automobilka Hyundai Motor opäť spojili sily a predstavili pôsobivú ukážku emócií a technického majstrovstva: vytvorili koncepčné vozidlo RN30, ktoré má každému prinášať číru radosť z jazdy na pretekárskej trati a zároveň ponúka najnovšie výdobytky z oblasti inovačných automobilových riešení od spoločnosti BASF. Koncept mal premiéru 29. septembra na medzinárodnom autosalóne v Paríži a od 19. do 26. októbra sa predstaví aj na veľtrhu K v nemeckom Düsseldorfe.


Koncepčné vozidlo RN30 prináša kľúčové riešenia z oblasti chemického priemyslu v spojení s účelnou aerodynamickou konštrukciou a špecializovanými vysokovýkonnými technológiami. Spoločnosť BASF významne prispela k jeho vytvoreniu ľahkými plastmi, nekonečnými možnosťami dizajnu, ako aj odolnými a ekologickými materiálmi.

obr2
obr3


Všetky použité materiály od BASF spájajú v sebe unikátne vlastnosti a schopnosť vyhovieť vysokým pevnostným, hmotnostným, bezpečnostným, ale i environmentálnym nárokom. V elektronických a elektrických systémoch vozidla si svoje uplatnenie našlo portfólio Ultramid Advanced N, v prístrojovej doske bol použitý Acrodur - tmel na báze vody s prírodnými vláknami. V sedadle s operadlom sa spája kompozitný systém Ultracom so simulačným nástrojom Ultrasim. Toto jedinečné spojenie umožňuje úbytok hmotnosti, pretože sedadlo pri splnení všetkých pevnostných nárokov už nemusí byť kovové.

obr4
Okná sú vybavené fóliami, ktoré odrážajú blízke infračervené žiarenie a pomáhajú zachovať príjemnú teplotu v kabíne bez prítomnosti klimatizácie. Výzvou bol unikátny dizajn karosérie, ale RIM systémy (reaction injection molding) v kombinácii s pevnou integrálnou penou umožnili vyzývavý vzhľad spojleru a blatníka práve vďaka výbornej tekutosti. Tieto komponenty dosahujú vynikajúcu triedu kvality v spojení s nízkou hmotnosťou a schopnosťou byť okamžite povrchovo upravené.
„Ako najväčší dodávateľ z oblasti chemického priemyslu pre automobilový priemysel sme veľmi hrdí na to, že sme dôležitou súčasťou konceptu RN30,“ uviedol Raimar Jahn, prezident Divízie zušľachťovacích materiálov spoločnosti BASF. „S našimi inovačnými materiálmi a na mieru šitými technickými službami podporujeme spoločnosť Hyundai Motor pri vývoji vysokovýkonného vozidla dneška i zajtrajška.“

TEXT/FOTO BASF