jlrJaguar Land Rover (JLR) plánuje približne v polovici mája obnovenie výroby v niektorých európskych závodoch, vrátane toho slovenského.


Automobilka oznámila, že v niektorých závodoch v Európe opäť spustí produkciu od 18. mája, a to vrátane závodu v Nitre, kde sa vyrába nový Land Rover Defender.
Výrobcovia áut začínajú zverejňovať plány obnovenia produkcie, keďže európske krajiny sa snažia o postupné uvoľňovanie opatrení prijatých na zastavenie pandémie nového koronavírusu a o návrat do normálu.
„V Číne začíname zaznamenávať zotavovanie v predaji vozidiel a zákazníci sa vracajú do našich showroomov. Náš joint venture závod v Changshu je v prevádzke od polovice februára,“ informovala hovorkyňa nitrianskej automobilky Miroslava Remenárová.
Jaguar Land Rover tiež obnoví výrobu v závode vo Wolverhamptone, kde vyrába motory, a v rakúskom závode v Grazi, kde sa produkuje elektromobil I-Pace. Zatiaľ však nestanovil dátum opätovného spustenia závodov v Halewoode ani Castle Bromwich.
Automobilka uviedla, že v pravý čas rozhodne aj o obnovení výroby v jej ostatných závodoch. Krajiny totiž uvoľňujú reštriktívne opatrenia a maloobchodníci po celom svete opäť otvárajú. „Prijímame pravidlá a pokyny, ktoré budú slúžiť na podporu bezpečného prostredia, keď sa naši zamestnanci opäť vrátia do práce. Na pracoviskách budú zavedené prísne opatrenia, zamerané na dodržiavanie povinnej osobnej vzdialenosti. V súčasnosti sa sústreďujeme aj na ďalšie opatrenia smerujúce k zaisteniu ochrany našich zamestnancov po návrate do práce,“ uviedla Remenárová.

TEXT Michal Múdrý FOTO JLR