Woman using the Tablet Teach pendant. Front view. CRX photo. High resolution.Virtuálny veľtrh TECHNITRA, ktorý sa uskutočnil 27. až 28. mája bol náhradou za Medzinárodný strojársky veľtrh, ktorý sa pre pandemické opatrenia nemohol realizovať v areáli Agrokomplexu v Nitre.


Prostredníctvom riadených panelových diskusií, moderovaného živého vysielania, sa zákazníci mohli zapájať do diskusie prostredníctvom chatu. V prezentáciách firmy odbornej a laickej verejnosti predstavili novinky z oblasti zvárania, hutníctva a automatizácie. Dotýkali sa predovšetkým využitia laserov pri rezaní kovov rôznych hrúbok a prierezov, ale aj úpravy výrobkov. Spoločnosti predstavili aj lisy s vysokým tlakom, ktoré dokázali vytvarovať veľmi presný produkt.


                                                                                                      Finálna úprava výrobku
VeľtrhSpoločnosť AMZ Slovakia/Lissmac presadzuje stratégiu, že nestačí použiť modernú technológiu na rezanie laserom, plazmou alebo kyslíkom či vysekávaním, ale obrobok treba uviesť do finálnej podoby. Podľa slov zástupcu spoločnosti Miroslava Žáčika stále väčší dôraz kladú na ich úpravu. Už nestačí vyrobiť presný dielec, ale treba ho očistiť od triesok, odihliť alebo zbaviť oxidovanej vrstvy na hrane rezu a zaobliť hrany. Všetky tieto operácie sa môžu robiť ručne bez využitia nových technológií, ale toto riešenie nie je najvhodnejšie ani z hľadiska kvality ani ekonomiky.
Firma LISSMAC prišla na trh s novou technológiou na úpravu dielcov. Prvotným impulzom na jej vývoj bola vlastná potreba. „Sme aj výrobcami malej stavebnej mechanizácie, pri výrobe našich strojov sme však mali problém s kvalitou dielcov po rezaní laserom. Potom nastal prudký rozmach a vývoj technológii na čistenie súčiastok. V súčasnosti je LISSMAC svetovým lídrom vo výrobe strojov na postupné opracúvanie dielcov. Rôzne varianty strojov umožňujú riešiť problematiku čistenia výrobkov takmer pre každého zákazníka. Jedinečné konštrukčné postupy našich strojov zvyšujú ich efektivitu až o 60 percent proti konkurencii,“ uviedol Miroslav Žáčik z AMZ.“ Podľa neho prednosťou ich strojov je automatická korekcia opotrebovaných nástrojov pri práci.


                                                                                      Automatická výmena nástrojov
Čas výmeny je veľmi drahý; taká je filozofia medzinárodnej spoločnosti AMADA, ktorú na veľtrhu v Nitre prezentovala už spomínaná AMZ . Centrálnym sídlom AMADA v odbore Lisopracovania plechu pre Nemecko a východnú Európu je nemecké mesto Haan pri Düsseldorfe. Tu sa nachádza jej technologické centrum. V ňom sú aj ohrňovacie lisy s automatickou výmenou nástrojov. Svojim výkonom dokáže jedno zariadenie nahradiť tri. Podľa M. Žáčika rentabilita stroja narastá, ak je nasadený v dvojzmennej prevádzke. Výmena nástrojov je veľmi rýchla. Okrem toho je veľmi veľká opakovacia presnosť a kvalita riadenia horného barana. Používa sa detekcia nepriameho merania materiálu. Lis hrúbku materiálu vyhodnocuje počas celého procesu ohýbania. Výmena nástrojov, ktoré sú reverzné, trvá asi dve minúty. Na zariadenie môže výrobca inštalovať pomocné ramená, ktoré môžu nahradiť jedného človeka. Online odmeriavanie umožňuje vysokú presnosť výrobku. Môže byť použité laserové alebo dotykové meranie, ktoré je presnejšie. Je vhodné využiť ho pri reflexných materiáloch.


                                                                                                             Spolupráca s čínskymi výrobcami
laserNa priemyselné využitie laserov a CNC strojov stavila v posledných rokoch spoločnosť FIT Eurazio, ktorá má najväčšie predajné a predvádzacie centrum tejto techniky v Európe. Jej príbeh začal písať v roku 2009 Petr Tůma, ktorý vtedy netušil, že sa z neho stane významný hráč vo svojom odbore v Európe.
Istým zlomom v činnosti FIT Eurazio, s. r. o., sa stal rok 2014, keď predali vyše 200 strojov. Vtedy si uvedomili, že sa musia sústrediť na zvyšovanie kvality predávanej techniky. Preto navštevovali výrobcov v Číne, aby dozerali na každý detail strojných zariadení, aby spĺňali európske technické normy, ktoré sú odlišnejšie od čínskych.
Spoločnosť FIT Eurazio postupne prišla na trh s vlastnými strojmi a s ich úpravami. Spolupracuje s tromi vývojovými oddeleniami a šiestimi výrobcami. Rovnako ako viacero svetových značiek využíva pozitíva ázijských schopností a cien, ktoré kombinuje so západnou presnosťou a bezpečnosťou. Kvalitu výroby kontrolujú u výrobcu ich zamestnanci. Firma FIT Eurazio sa zaradila medzi významných dodávateľov strojov na priemyslovú výrobu. Okrem lacnejších modelárskych strojov a strojov strednej triedy, ponúkajú aj vysoko kvalitné značky Relicut. Sú výhradnými predajcami raziacich laserov firmy HSG laser pre Českú a Slovenskú republiku.
Súčasťou obchodnej politiky FIT Euroazio je poskytnúť kompletný servis zákazníkom. Okrem toho klientom požičiavajú stroje, prípadne im pomôžu vybaviť lízing.
Filozofiou firmy je, že nestačí len predávať a preto otvorila v Úvalech pri Prahe predvádzacie skúšobné centrum pre zákazníkov. Dôvod bol jednoduchý – zakúpenie nového stroja je dôležitá investícia a viacero klientov ho chce najskôr testovať. Okrem toho sa chceli pochváliť ako perfektne fungujú.


                                                                                       Celosvetová podpora a inovácie
Fanuc„Znižovanie nákladov, znižovanie počtu pracovníkov vo výrobe, prípadne v nepriaznivom pracovnom prostredí, zvyšovanie kvality výrobkov, to je súčasný trend firiem. Robot nemôže zabudnúť dať niekde skrutku, ako sa to môže stať zamestnancovi. Aj preto firmy majú čoraz väčší záujem o robotizované pracoviská,“ povedal na úvod prezentácie na TECHNITRA Tomáš Richnavský zo spoločnosti FANUC Slovakia. Pripomenul, že aj spomenutý segment negatívne ovplyvnila súčasná globálna kríza, ani nie tak v oblasti predaja a rozbehnutých projektov, ako v nedostatku niektorých komponentov, čipov a nepriaznivej situácie v medzinárodnej preprave, čo spôsobuje predĺženie dodacích termínov. Očakáva, že o pár mesiacov by sa to mohlo dostať do normálu.
Firma FANUC je popredným svetovým výrobcom priemyselnej automatizácie. Má vyše šesťdesiatročnú históriu, počas ktorej vyrobila vyše 4.4 milióna strojov s ovládacími prvkami CNC a inštalovala 680 tisíc robotov po celom svete. „Firma kladie dôraz aj na služby zákazníkom a preto má 264 zastúpení na svete. Európsku sieť FANUC tvorí 29 pobočiek, ktoré poskytujú predajné, technické, logistické a servisné služby. Na Slovensku sme v roku 2017 vybudovali pobočku v nitrianskom priemyselnom parku, kde sme vytvorili aj školiace centrum pre zákazníkov,“ povedal T. Richnavský.
Na TECHNITRA spoločnosť FANUC prezentovala najmä roboty, ktorých má vyše 140 modelov. Pokrývajú široké spektrum aplikácií a odvetví, jednoducho sa ovládajú a poskytujú kompletnú flexibilitu. Vďaka celej škále špecifických možností majú využitie v širokej sfére odvetví, napríklad v automobilovom priemysle, potravinárstve, v zdravotníctvo , v letectve. Ich užitočné zaťaženie je až do 2,3 t s maximálnym dosahom až 4,7 m. Ide tak o najväčší priemyselný robot na svete, ktorý ponúka práve Fanuc, samozrejme, pri zachovaní vysokej presnosti. Niektoré roboty môžu pracovať aj vo výbušnom prostredí a sú certifikované ATEX, spresnil T. Richnavský

                                                                            Kľúčom je kvalitný zákaznícky servis
Na nitrianskom online veľtrhu svoje zastúpenie mala aj spoločnosť DASS, ktorá sa zaoberá návrhom, distribúciou a inštaláciou zariadení, komponentov, ako aj ucelených systémov na distribúciu a aplikáciu tekutých materiálov pre priemyselné využitie v rôznych odvetviach. Spoločnosť na Slovensku zastupuje značky GRACO, HEMPEL, SIKA a PCC Prodex.
„Spoločnosť GRACO, založená v roku 1926, je svetovým vedúcim výrobcom komponentov a systémov na spracovanie tekutých materiálov. Výrobky GRACO prepravujú, merajú, DASSregulujú, dávkujú a aplikujú širokú škálu tekutých a vysoko viskóznych materiálov, používaných na mazanie vozidiel, konštrukciu a renováciu priemyselných a automobilových prevádzok. Ďalšie investície GRACO vynakladajú do vývoja riešení na spracovanie a reguláciu tekutých materiálov,“ uviedol prevádzkový riaditeľ DASS Ľuboš Sokol.
Predajom zariadenia alebo technológie sa starostlivosť o zákazníka v spoločnosti DASS nekončí – naopak, cieľom je poskytovať neustálu technickú podporu či už vo forme poradenstva, dodávok náhradných dielcov alebo servisných prác. Pravidelné inovácie, ktoré sú výsledkom investícií spoločnosti GRACO do vývoja nových technológií, sú zárukou, že každý zo zákazníkov má stály prístup k tomu najlepšiemu, čo je v súčasnosti v oblasti spracovania a aplikácie tekutých materiálov na trhu dostupné.


                                                                                                Označenie výrobkov
strojove videnieAutomatizácia výroby sa nezaobíde bez riešení na označovanie a kontrolu výrobkov, ktorú na TECHNITRA predstavila firma LIFTECK. Zamerala sa na využívanie automatizovaných a robotizovaných jednoúčelových zariadení. Sú súčasťou riešení na manipuláciu, označovanie, identifikáciu jednotlivých položiek vo výrobe. Spoločnosť LIFTEC také riešenia ponúka okrem iných pre strojárstvo, automotive, elektrotechnický, káblový, drevársky, farmaceutický potravinársky priemysel. Používa automatizáciu všetkých značiacich technológie od in-jetu cez mikroúder až po laser. Zameriavajú sa aj na optickú kontrolu a strojové videnie. Všetky ich výrobky môžu integrovať do už existujúcich výrobných liniek.
Zariadenia LIFTEC sú navrhnuté a vyrobené podľa požiadaviek konkrétneho projektu tak, aby optimalizovali efektívnosť danej aplikácie. Zahŕňajú napríklad popisovacie produkty, laser, ink-jet, mikroúder, riadiace senzory, kontrolné kamery, potrebné ovládacie a manipulačné prvky, prípravky, prípadne aj robota. Okrem toho poskytujú komplexné konštruktérske služby a to vrátane komplexných konštruktérskych služieb a to vrátane, 3D modelovanie a 3D tlače.


                                                                                        Špecialista na pálenie plechov
Spoločnosť Kovobel, a. s., aj teraz využila skvelú príležitosť predstaviť svoje laserové stroje a služby odbornej i laickej verejnosti na nitrianskom veľtrhu.
„Hlavnou činnosťou spoločnosti Kovobel, a. s., je predaj oceľových rúr a jaklov a ich laserové spracovanie. Taktiež ponúka laserové pálenie plechov a ich ohýbanie. Zároveň ponúka predaj čínskych laserov pre Slovenskú republiku,“ uviedol Michal Novák, obchodný manažér Kovobel.
Už samotná prezentácia firmy ukázala, čo všetko je schopná s lasermi vyrobiť. Vedia ich použiť pri rezaní kovových materiálov rôznych profilov a vyrezať do nich rôzne tvary. Tak môžu vyhotoviť aj malé dekoratívne predmety.
Kovobel, a. s., je výrobno-obchodnou spoločnosťou so sídlom v Senici, ktorá má takmer 20 ročnú históriu. Okrem samotného predaja rúr, jaklov a plechov ponúka tiež jeho Kovobel laserzákazkové spracovanie – k  dispozícii máme vlastné 3D-lasery Adige LT722D CO2 a Adige LT722D Fiber na úpravu rúr a jaklov v oceľovom, nerezovom alebo hliníkovom prevedení. Ide o vysoko výkonné páliace stroje, určené na výrobu laserových výpalkov s vysokou presnosťou 0,1 mm a malým tepelným ovplyvnením materiálu.
„Od mája roku 2018 ponúkame aj laserové vypaľovanie plechov a ohraňovanie . V súčasnosti spracúvame vo svojom laserovom centre nielen oceľové, ale aj nerezové a hliníkové materiály. Zákazníkom poskytujeme komplexné služby od zabezpečenia vstupného materiálu, jeho laserového opracovania až po dopravu na určené miesto. Viacročné skúsenosti práce s lasermi vyústili do obchodného zastúpenia viacerých čínskych výrobcov,“ uviedol M. Novák
V krátkom čase plánuje Kovobel zakúpiť nový 2D laser so 6 kW výkonu. Budú tak môcť zákazníkom poskytnúť spracovanie plechov až do hrúbky 25 mm. „Na pokrytie potrieb našich zákazníkov skladujeme na ploche asi 5 000 m² zhruba 1 200 ton materiálov, čím vieme pružnejšie reagovať a garantovať tak požadované termíny. Naša spoločnosť je od roku 2008 držiteľom certifikátu kvality ISO 9001,“ spresnil M. Novák.


Súčasťou strojárskeho veľtrhu v Nitre bola aj Slovenská kooperačná burza (SKB), ktorá sa v tomto roku uskutočnila v online forme 25. a 26. mája pod záštitou Ministerstva hospodárstva SR. Jej témou bol Moderný priemysel – ako pokrok v zavádzaní inteligentných technológií a nová ekonomická fáza ovplyvňujú transformáciu regiónu. Počas odborných diskusií sa účastníci dozvedeli, aké príležitosti prináša a čo všetko vlastne znamená transfer technológií, diverzifikácia a inovácie. V kooperačnej časti ponúkla SKB príležitosť nadviazať nové kontakty a spoluprácu prostredníctvom vopred plánovaných rokovaní podľa individuálnych rozpisov.

 

Tibor Šuľa
Foto: archív firiem