China flag illustration by Anna Vignet for SupChinaŠtátny tajomník čínskeho ministerstva financií (MF) odcestuje v stredu (18. 9.) do Spojených štátov, aby "položil základy pre obchodné rokovania na budúci mesiac". Informovali o tom v utorok čínske štátne médiá.


Obchodný spor USA a Číny už trvá viac ako rok. Obe stany pred novým kolom rokovaní na vysokej úrovni, ktoré je naplánované na október, zmiernili niektoré zo svojich opatrení. Oficiálna tlačová agentúra Sinchua dnes uviedla, že štátny tajomník ministerstva financií Liao Min bude na čele delegácie, ktorá v stredu navštívi Washington, aby „vydláždila cestu“ rozhovorom na vyššej úrovni. Tie by mal viesť vicepremiér Liou Kcho-nal, ktorý sa stretne s ministrom financií USA Stevenom Mnuchinom a americkým obchodným zástupcom Robertom Lighthizerom.
Minulý týždeň Čína oznámila, že oslobodí niektoré americké výrobky vrátane sóje a bravčového mäsa od dodatočných ciel. Americký prezident Donald Trump zase odložil zvýšenie ciel na čínsky tovar v hodnote 250 miliárd USD (226,63 milióna eur) o dva týždne, do 15. októbra.

 

Zdroj: TASR

Foto: SupChina