zppČeský výrobca traktorov Zetor Tractors zaznamenal vlani jeden zo svojich najhorších rokov, keď predal najmenej traktorov v histórii a skončil v strate. Vedenie firmy už skôr oznámilo, že prvýkrát po ôsmich ziskových rokoch skončil Zetor v roku 2018 v strate 149 miliónov Kč (5,76 milióna eur).

Zároveň sa zvýšilo zadlženie firmy. To medziročne vzrástlo o 438 miliónov Kč na vyše 1,5 miliardy Kč. Celkové zadlženie spoločnosti, ktoré zverejnil server e15.cz, dosiahlo naposledy vyššie hodnoty v období finančnej krízy.
Čiastočným dôvodom je oneskorené uvedenie niektorých modelov na trh v 1. polovici roka, pod ktoré sa podpísalo povinné prispôsobenie niektorých modelov novej európskej smernici, uviedol výkonný riaditeľ firmy Marian Lipovský. Spoločnosť zaťažil aj pokles trhu s traktormi, čo spôsobilo extrémne sucho.
Ako dodal Lipovský, najmä v 2. polroku minulého roka sa výrazne zhoršili podmienky na trhu, a to najmä v dôsledku extrémneho sucha vo veľkej časti Európy, čo zhoršilo ekonomickú situáciu farmárov. To sa výrazne prejavilo na najväčších trhoch firmy v Česku a Poľsku. Prepadli sa o pätinu, čo následne znížilo predaje firmy Zetor.

Zdroj: TASR