okrNová ponuka na prevzatie nemeckého výrobcu žiaroviek Osram viedla v pondelok k rastu jeho akcií o vyše 10 %. Rakúsky výrobca polovodičov AMS v nedeľu (11. 8.) dal novú ponuku na prevzatie nemeckej firmy. Za jeho akcie chce zaplatiť po 38,50 eura a rozhodol sa prevziať ho ako celok.


Americkí investori Bain Capital a Carlyle dávajú za akcie po 35 eur. Veľkoakcionári Osramu, ktorými sú poisťovňa Allianz a ochranné spoločenstvo kapitálových investorov SdK označili minulý týždeň túto ponuku za veľmi nízku. Akcie Osramu v pondelok dosiahli hodnotu 35 eur a boli najdrahšie od marca tohto roku.
AMS sa už v polovici júla po podaní ponuky na kúpu Osramu z úsilia o jeho získanie stiahol. Medzitým si Rakúšania zabezpečili preklenovací úver za 4,2 miliardy eur a preto mohli dať vyššiu ponuku. K peniazom sa dostanú aj vydaním nových akcií za 1,5 miliardy eur. Akcie AMS sa však v pondelok silno oslabili.
Osram je na predaj, lebo v posledných 18 mesiacoch sa dostal do existenčných problémov. Firma vyrába najmä žiarovky LED a optickú elektroniku do áut a pre výrobcov smartfónov. V oboch oblastiach sa teraz obchodom nedarí.

Zdroj: TASR