nrvSlovenský strojársky podnik, zaoberajúci sa i obranným priemyslom, otvoril vo štvrtok vo svojej prevádzke v Novákoch novú zmodernizovanú halu. MSM Group počíta s vytvorením štyroch desiatok pracovných miest, ako i zvýšením výroby. Investícia predstavovala dva milióny eur.


"Objekt P15 je nová zmodernizovaná zrekonštruovaná hala, ktorú pôvodne postavili v 70. rokoch minulého storočia a už naši kolegovia alebo predchodcovia ju využívali na revíziu a opravu munície," načrtla výkonná riaditeľka nováckej prevádzky MSM Group Zuzana Helbichová.
Spoločnosť podľa nej pristúpila k rekonštrukcii haly z pohľadu novej legislatívy, nového zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, o výbušninách, takže musela prepracovať všetko, čo sa týka stavebnej časti. "Kolegovia navrhli a nadimenzovali celú linku na technické predĺženie života munície. To znamená, že sa hlavne zaoberáme kontrolou munície, delaboráciou, laboráciou, novou povrchovou úpravou, potom overením vlastností tejto munície, buď v špecializovaných laboratóriách, alebo v samotnou streleckou skúškou. Nakoniec je tovar expedovaný zákazníkovi," priblížila.
Podnik počíta do konca roka s vytvorením 40 nových pracovných miest, keďže hala je dimenzovaná na jednu zmenu pre 40 zamestnancov a investícia znamená zvýšenie výrobných kapacít pre novácku prevádzku o 80 percent, ozrejmila ďalej Helbichová.
"Mňa veľmi teší, že sa firma rozhodla expandovať svoju činnosť práve v takomto dnes ťažko skúšanom regióne, ktorý má svoje výzvy, cez ktoré si bude musieť prejsť," skonštatoval štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec.
Je podľa neho veľmi dobré, že firma etablovaná na Slovensku expanduje, je schopná prinášať na trh nové inovácie, zvyšovať svoju konkurencieschopnosť. "Dnes vidíme, že nové moderné technológie, či už vo forme automatizácie alebo s prvkami smart industry, dokážu zvýšiť efektivitu, ako bude výroba pokračovať a takisto ma teší, že sa vytvárajú nové pracovné miesta," dodal.
Spoločnosť od roku 2013 zvýšila pracovné pozície v priemere o 30 pracovných miest, takisto sa zapojila so svojimi projektmi vrátane novej haly do transformácie hornej Nitry po útlme baníctva.

Zdroj: TASR