azlNa rozdiel od všeobecne zaužívaných predstáv môže automatizácia priniesť rast počtu pracovných miest, ekonomika však stojí na okraji výraznej reštrukturalizácie pracovných pozícií. Vyplýva to z prieskumu personálnej spoločnosti Manpower Group na vzorke 19.000 zamestnávateľov v 44 krajinách.


V celosvetovom porovnaní chce v nasledujúcich rokoch zachovať alebo zvýšiť počet pracovníkov až 87 % zamestnávateľov, ktorí už svoje spoločnosti automatizujú. "Predpokladáme, že v nasledujúcich dvoch rokoch sa dramaticky znížia počty zamestnancov v určitých odboroch a, naopak, narastú potreby zamestnávateľov na zamestnancov v úplne iných odboroch," povedala generálna riaditeľka Manpower Group Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.
Zo slovenských zamestnávateľov, ktorí už s automatizáciou začali, plánuje 83 % počet zamestnancov zachovať alebo zvýšiť. Oproti prieskumu spred troch rokov sa počet takýchto firiem zvýšil o tri percentuálne body. Najviac pracovných miest pritom tvoria firmy, ktoré automatizujú najrýchlejšie. "Je to ako príliv," prirovnala Rezlerová automatizáciu k prírodným procesom. Automatizácia v svetovej aj slovenskej ekonomike sa už uskutočňuje a firmy, pokiaľ chcú prežiť a udržať sa dlhodobo na trhu, nemajú inú možnosť, ako sa k tomuto trendu pripojiť.
Z prieskumu Manpoweru vyplýva, že najviac budú v najbližších rokoch ohrozené pracovné miesta najmä v administratíve, vo výrobe, financiách a účtovníctve či personalistike. Naopak, rast záujmu o nových zamestnancov spoločnosti očakávajú v obchode a IT sektore. Vo všetkých spomínaných odboroch však príde aj k zmene potrebných zručností.
Napríklad v administratíve sa budú od zamestnancov vyžadovať viac ako doteraz komunikačné zručnosti, kritické myslenie či schopnosť práce v tíme, od finančníkov očakávajú firmy rozpoznanie vzorcov a trendov, pochopenie potrieb biznisu či prezentácie a zákaznícke služby. Vo výrobe zamestnávatelia kladú dôraz na programovanie strojov, komplexné riešenie problémov a výraznú schopnosť učiť sa.
Firmy však nezískajú na trhu práce vyškolených pracovníkov. "Odhadujeme, že zhruba 60 % pracovných pozícií, na ktorých budú zamestnanci pracovať, ešte vôbec nepoznáme, ani podľa názvu, ani podľa obsahu. V súčasnosti sa vytvára budúcnosť, ktorá príde o dva alebo o tri roky, ale o ktorej vieme veľmi málo," povedala Rezlerová. Zamestnávatelia sú tak nútení investovať do rozvoja a vzdelávania svojich zamestnancov, keďže školy a vzdelávacie systémy, a to aj profesijné, hlboko podľa nej zaostávajú za potrebami ekonomiky.
Súvisí to s neočakávanou rýchlosťou automatizácie. Potreby na zručnosti sa tvoria "za pochodu" a nikto nie je schopný ich odhadnúť vopred. Preto si firmy musia svojich zamestnancov vyškoliť samy. "Je to niečo, čo sa deje práve teraz a čom sa veľmi málo hovorí. Ekonomika ako vždy predbehla všetko ostatné," dodala riaditeľka.

Zdroj: TASR