lbcChýbajúci zamestnanci budú najväčšou výzvou priemyselných podnikov aj v roku 2019. Zamestnávatelia sú s ňou konfrontovaní denne a aby boli straty čo najmenšie, siahajú po najrýchlejšom riešení, ktorým je dovoz pracovnej sily. Pre TASR to uviedol generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov (APZ) Andrej Lasz.


"Nie lacnej pracovnej sily, ako si mnohí omylne myslia, ale kvalifikovanej a stabilnej. Práve preto sme bojovali za zmeny v legislatíve, vďaka ktorej bude zamestnávanie ľudí spoza hraníc už od januára jednoduchšie a rýchlejšie," konštatoval generálny sekretár.
Pre celkové zrýchlenie procesu pre všetkých zamestnávateľov bude APZ aj v roku 2019 diskutovať s cudzineckou políciou o možnosti, aby administratívu, ktorá súvisí s udeľovaním prechodných pobytov, mohli vykonávať aj civilní zamestnanci, a nielen len príslušníci policajného zboru. Asociácia dlhodobo vníma personálne obsadenie zastupiteľských úradov ako poddimenzované, a to predovšetkým v krajinách s potenciálom dovozu pracovnej sily. "Kvôli nedostatku personálneho obsadenia sú v súčasnosti na niektorých úradoch polročné až ročné čakacie lehoty," konštatoval Lasz.
Z toho dôvodu navrhuje APZ zadefinovať zoznam krajín so zvýšeným záujmom dovozu pracovnej sily a výrazne zvýšiť personálne kapacity na zastupiteľských úradoch v týchto krajinách.
Generálny sekretár zdôraznil že dovoz pracovnej sily nie je prioritou APZ. "Naším cieľom je kvalitné školstvo a zamestnávanie Slovákov. Situácia na trhu práce podnecuje nás, zamestnávateľov, k ešte väčšej aktivite a participácii pri príprave pracovných síl vhodných na voľné pracovné pozície," uzavrel.
APZ predpokladá na rok 2019 priaznivé ekonomické podmienky a dopyt po výrobkoch. Firmy však čakajú zvýšené mzdové výdavky. "Je možné, že to premietnu do cien výrobkov. Očakávame tlak na rast miezd najmä z dôvodu nedostatku kvalifikovaných zamestnancov," uviedol Lasz s tým, že štát mal dobré časy využiť na prípravu na horšie časy a začať viac šetriť.
APZ je vyššia zamestnávateľská organizácia, v ktorej je šesť priemyselných zväzov, pričom reprezentuje 74 % slovenského priemyslu.

Zdroj: TASR