zrvSpoločnosť ZKW Slovakia v Krušovciach v okrese Topoľčany odštartovala vo štvrtok výstavbu nových výrobných a administratívnych priestorov firmy. Stavebné rozšírenie existujúceho výrobného závodu je podľa výkonného riaditeľa spoločnosti ZKW Group Olivera Schuberta najväčšou a najnákladnejšou investíciou skupiny ZKW v jej 80-ročnej histórii. Výška investície presiahne 150 miliónov eur.


Samotná výstavba výrobnej haly by mala byť ukončená na jar budúceho roka, kompletné ukončenie projektu je podľa slov Schuberta naplánované do konca budúceho roka. Spoločnosť dosahuje v súčasnosti obrat 310 miliónov eur, po rozšírení výrobných kapacít stúpne na viac ako 400 miliónov eur. Počet zamestnancov sa zvýši zo súčasných viac ako 2500 ľudí o ďalších 300 až 400 pracovníkov. "Získať kvalifikovaných ľudí je dnes problémom v každom regióne. Očakávame aj podporu ministerstva práce, najmä podporu pri vzdelávaní pracovných síl. Neviem zatiaľ povedať, či budeme žiadať aj o finančnú štátnu pomoc," skonštatoval Schubert.
ZKW Slovakia, s.r.o., je jednou z ôsmich pobočiek, ktoré má rakúsky koncern ZKW po celom svete. V Krušovciach pôsobí od roku 2006. Závod na Slovensku je druhým najväčším výrobným závodom skupiny, nosný výrobný program tvorí výroba hlavných a hmlových svetiel pre automobilový priemysel. O rozšírení výroby na Slovensku rozhodlo vedenie koncernu koncom minulého roka. "Okrem plánovanej integrácie 45 vstrekovacích strojov sa v budúcnosti budú v závode vyrábať aj umelohmotné šošovky a moduly," skonštatoval Schubert.
Skupina ZKW vyvíja a vyrába komplexné prémiové osvetlenie a elektronické moduly pre medzinárodných výrobcov automobilov. Vo svojich prevádzkach v Európe, Amerike a Ázii zamestnáva zhruba 9500 pracovníkov a dosahuje ročný obrat viac ako 1,2 miliardy eur. Rozšírenie závodu na Slovensku súvisí podľa slov Schuberta s množstvom nových projektov a s nimi spojenou potrebou rozšírenia výrobných kapacít.

Zdroj: TASR