ostPo stretnutí predstaviteľov svetových hospodárskych mocností ku kríze oceliarskeho priemyslu sa zástupcovia USA a Nemecka sťažovali na slabý pokrok v rokovaní. „Subvencie, ktoré rozvracajú trh, sa nepodarilo identifikovať a nevypracovali sa ani kroky na ich odstránenie,“ uviedol v piatok (21.9.) večer predseda nemeckého hospodárskeho združenia Stahl (Oceľ) Hans Jürgen Kerkhoff.


Ide o globálne prebytočné oceliarske kapacity, ktoré sú podľa predchádzajúcich odvetvových údajov najmä v Číne. Jeffrey Gerrish, zástupca amerického obchodného splnomocnenca, kritizoval, že porada v Paríži prijatou správou neprispeje k tomu, aby sa riešili príčiny problému.
Zástupcovia skupiny G20, ktorú tvoria najdôležitejšie priemyselné a rozvojové štáty sveta, a niektoré štáty z Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) však vo štvrtok (20.9.) vyjadrili vôľu, že budú hľadať spoločné riešenie hlavného problému odvetvia. Uznali jeho nevyhnutnosť. Konštatovali, že treba urobiť kroky na zníženie prebytku oceliarskych kapacít.
„Je veľmi dôležité, že sme dosiahli konsenzus,“ povedal argentínsky štátny tajomník ministerstva obchodu Miguel Braun. Jeho krajina teraz predsedá G20. Braun poukázal na to, že v súčasnom globálnom kontexte ide o veľmi pozitívny signál.
Téma oceliarstva vyvoláva napätie aj v obchodnej politike. Americký prezident Donald Trump v prvom polroku zaviedol sankčné clá na dovoz ocele do USA voči viacerým štátom.
G20 sa v roku 2016 dohodla na uskutočnení globálneho stretnutia s hlavnou témou, ako znížiť prebytok oceliarskych kapacít. Fóra v Paríži sa zúčastnilo 33 krajín.
Parížska správa k dohode G20 spred dvoch rokov hovorí o záveroch, ktoré by mali viesť k procesu identifikovania subvencií. Tie prispievajú k vytváraniu nadbytočných výrobných kapacít v sektore.
Na summite G20, ktorý sa uskutoční V Buenos Aires 30.11. a 1.12., dostanú správu šéfovia štátov a vlád.

Zdroj: TASR