zpfDo rodiny podbrezovských železiarov pribudlo v uplynulých dňoch bezmála sto úspešných absolventov Strednej odbornej školy hutníckej a Súkromného gymnázia spoločnosti Železiarne Podbrezová. Študenti odbornej školy maturovali v odboroch hutník operátor, mechanik strojov a zariadení, mechanik mechatronik a gymnazisti v odbore šport a informatika. Čoskoro budú mať možnosť popri práci študovať na vysokej škole (VŠ) vo svojom odbore s tým, že štúdium budú finančne pokrývať železiarne. Túto možnosť dostanú i zamestnanci. TASR o tom informovali zástupcovia Železiarní Podbrezová s tým, že od prvého kontaktu so školou sú žiaci vo firme považovaní za budúcich zamestnancov.


"Ešte ako poslankyňa som viackrát navštívila školy i fabriku. Vzdelanie, ktoré ponúkajú Železiarne Podbrezová, je na vysokej úrovni, za čo patrí pánovi Sotákovi za oblasť školstva poďakovanie. Dnešné odborné vzdelanie znamená, vzhľadom na technologický pokrok, niečo úplne iné, než znamenalo pred niekoľkými rokmi. Slovensko potrebuje kvalifikovaných a kvalitných ľudí," konštatovala na slávnostnom akte odovzdávania vysvedčení štátna tajomníčka ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Oľga Nachtmannová.
"Doba sa neustále mení a my sa nachádzame v epoche priemyselnej revolúcie. Či už nastúpite do práce, alebo pôjdete študovať na vysokú školu, vždy všetko robte najlepšie, ako viete a neustále sa vzdelávajte, lebo učíme sa celý život," reagoval generálny riaditeľ Výskumného ústavu zváračského - Priemyselný inštitút SR Ľubomír Lopatka.
Ako tvrdí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták, je presvedčený, že absolventi ich škôl odchádzajú veľmi dobre teoreticky pripravení, ale i dobre pripravení do praxe, do reálneho života.
"U nás majú prácu istú už od samého začiatku. Po novom však budú mať možnosť popri práci aj študovať na vysokej škole vo svojom odbore, konkrétne na Fakulte materiálov, metalurgie a recyklácie Technickej univerzity v Košiciach. Štúdium budú finančne pokrývať železiarne, takže je to jedinečná príležitosť. A toto, samozrejme, neponúkame len absolventom, ale i našim zamestnancom," zdôraznil Soták.

Zdroj: TASR