rnsPredaj nemeckých priemyselných robotov a automatických systémov, ktorý je motorom jeho exportu, sa podľa odhadu odborníkov tento rok zvýši o 9 %, napriek rastúcemu napätiu v medzinárodnom obchode.


Nemecké združenie výrobcov strojov a zariadení (VDMA) očakáva, že príjmy z predaja robotov a automatických zariadení dosiahnu tento rok 15,8 miliardy eur, čo predstavuje nárast o 9 %. To je však spomalenie v porovnaní s vlaňajším rekordným zvýšením ich predaja o 13 % na 14,5 miliardy eur, ktorý potiahol najmä dopyt v Číne.
"Rok 2017 bol pre náš priemysel veľmi silný," povedal Norbert Stein, predseda asociácie robotiky a automatizácie v rámci VDMA.
V rokoch 2010 až 2017 tento sektor rástol v priemere o 10 % ročne a takmer zdvojnásobil tržby, povedal Stein.
Globálny dopyt po priemyselných robotoch rastie, keďže náklady na pracovnú silu sa zvyšujú a technológia sa stáva sofistikovanejšou, čím umožňuje robotom robiť jemnejšiu prácu ako v minulosti.
VDMA v tejto súvislosti uviedlo, že rekordný dopyt v minulom roku predĺžil dodacie lehoty, čo by malo mať pozitívny vplyv na predaj v roku 2018.
Nemecko minulý rok vyviezlo 60 % produkcie priemyselných robotov a automatických zariadení.
Vývoz do Číny pritom stúpol o 60 % v dôsledku tamojších veľkých investícií do elektronického priemyslu a automatizácie. Dopyt bol dynamický aj v Spojených štátoch, zatiaľ čo rast v Európe zostal mierny, uviedlo VDMA.
Medzi hlavných exportérov patrí nemecký výrobca priemyselných robotov Kuka, ktorého kúpil čínsky producent domácich spotrebičov Midea, a tiež priemyselný konglomerát Siemens. Ďalšími globálnymi lídrami v oblasti robotiky sú švajčiarska spoločnosť ABB a japonská firma Fanuc.

Zdroj: TASR