phlNajväčší zamestnávateľ na Podpoľaní, strojárska spoločnosť PPS Group Detva, zažíva obdobie konjunktúry. Posledné dva roky zvýšila výraznejšie tržby a vlani prijala do zamestnania 190 nových pracovníkov.


V tradičnom strojárskom regióne však v tejto oblasti narazila na strop a nových zamestnancov sa jej už nedarí zohnať. "Aktuálne zamestnávame 1218 ľudí a potrebovali by sme ešte ďalších 100," uviedol na piatkovej tlačovej konferencii generálny riaditeľ Michal Sýkora.
Profesie, ktoré najviac potrebujú, ako sú zvárač, kovoobrábač, zámočník či lakovač, tak vypĺňajú zahraničnými zamestnancami. "Máme ich tu dnes 90, sú prevažne z Poľska a Ukrajiny," dodáva personálny riaditeľ Jozef Výbošťok. Z Ukrajiny začali dokonca prichádzať celé rodiny, ktoré nachádzajú prácu nielen v závode, ale aj v iných profesiách v regióne.
Podľa Výbošťoka sa momentálne snažia aspoň o získavanie kádrov zo strednej odbornej školy, ktorá je súčasťou Spojenej školy v Detve. Jej absolventi, ktorí sa "upíšu" PPS Group, majú odteraz možnosť dovzdelávať sa na kurzoch zvárania v novootvorenej Zváračskej škole, ktorú vedenie spoločnosti v piatok predstavilo novinárom. "Aktuálne ich tu máme 20," pripomenul.
Ako dodal, zahraničných pracovníkov bude z dôvodu nedostatku kvalifikovaných síl zo Slovenska len pribúdať. "Bude však potrebné prijať zmeny v legislatíve, lebo momentálne to trvá niekoľko mesiacov, kým sa nám podarí niekoho z vonku u nás zamestnať."
Spoločnosť s vyše 60-ročnou históriou prešla za toto obdobie viacerými zmenami. Spočiatku bola zameraná na špeciálnu vojenskú výrobu a tiež výrobu stavebných strojov. Dnes je jej výroba sústredená najmä na veľkorozmerné zvarence pre odberateľov v zahraničí, ako sú napríklad EPIROC, Volvo či Kleeman. Vyrába v siedmich výrobných halách na ploche takmer 100.000 m2.
Areál aktuálne prechádza komplexnou renováciou so zameraním na zlepšenie pracovného prostredia. Tento rok počíta firma s investíciami vo výške asi 2 miliónov eur.

Zdroj: TASR