ivkDovedna 805 pracovných miest plánuje vytvoriť vo Veľkom Krtíši nový investor SAM Automotive z Nemecka, ktorý sa chce etablovať v priestoroch areálu bývalej spoločnosti LIAZ. Na tlačovej konferencii po výjazdovom zasadnutí vlády v tomto meste o tom informoval premiér Peter Pellegrini.


„Čo je nesmierne dobré, z tých 805 miest bude zhruba 600 výkonných, robotníckych, a 205 pozícií bude viac odborne zameraných aj lepšie platených, pretože tu bude i časť laboratórií a výskumu s vývojom,“ konkretizoval premiér.
Dodal, že celkovo pôjde o vysokosofistikovanú výrobu s vysokou pridanou hodnotou. „Nejde o štandardného výrobcu nejakých káblových zväzkov,“ zdôraznil Pellegrini. Medzi produkty tohto výrobcu patria nosiče na strechy automobilov a chrómované lišty na okná vozidiel. Pokiaľ stihne včas všetky stavebné povolenia, výrobu vo Veľkom Krtíši by mohol rozbehnúť v septembri.
Celková investícia má dosiahnuť zhruba 33 miliónov eur, investor žiada aj o investičnú pomoc od štátu. „Podpora na jedno pracovné miesto by predstavovala len 11.000 eur, čo je v rámci priemeru Slovenska a predchádzajúcich schválených investičných pomocí jedna z najnižších súm,“ konštatoval premiér s tým, že by nemal byť problém takúto pomoc schváliť.
Podľa slov primátora Veľkého Krtíša Dalibora Surkoša už teraz v meste a okolí pôsobia dánski, talianski, nemeckí a tureckí investori. „Na našom stretnutí mi hovorili, že by tu mohlo vzniknúť zhruba ďalších 400 pracovných miest. Aj keď už, bohužiaľ, aj oni narážajú na nedostatok pracovnej sily,“ konštatoval primátor.
Nový investor môže podľa jeho názoru ovplyvniť aj úroveň miezd v regióne. „Platová krivka by mohla stúpnuť aj u ostatných zamestnávateľov, pretože pokiaľ si budú chcieť udržať pracovníkov, tak sa budú musieť prispôsobiť,“ doplnil Surkoš s tým, že podľa neoficiálnych informácií samosprávy okolo 500 až 600 Veľkokrtíšanov pracuje v zahraničí alebo v automobilkách na západe Slovenska.
„Pokiaľ títo dochádzajúci pracovníci dostanú dobré mzdové podmienky doma, tak nemajú prečo robiť týždňovky. Verím, že sa vrátia domov a Veľký Krtíš sa naštartuje nielen v mzdovej oblasti, ale rozvinú sa tiež služby a všetky veci, ktoré súvisia so zvýšenými príjmami,“ podotkol.
V okrese Veľký Krtíš podľa premiéra už doteraz došlo k jednému z najvýraznejších poklesov nezamestnanosti v porovnaní s jej bežným poklesom v rámci celej krajiny. „Ku koncu roka 2015 predstavovala 18,45 percenta. Dnes je na úrovni 10,13 percenta,“ konkretizoval Pellegrini.

Zdroj: TASR