vstSpoločnosť ZKW Slovakia v Krušovciach pri Topoľčanoch plánuje rozšíriť svoje priestory na výrobu a montáž svetlometov pre motorové vozidlá. V novej výrobnej hale a prístavbe k existujúcim priestorom plánuje vytvoriť 896 pracovných miest, z toho zhruba stovku v administratíve. Podľa projektovej dokumentácie predloženej na posúdenie vplyvov na životné prostredie by mali investičné náklady dosiahnuť 25 miliónov eur.


Potrebu rozšírenia výrobno-montážnych priestorov zdôvodnilo vedenie spoločnosti pozitívnym vývojom rozvoja automobilového priemyslu a zvýšeným dopytom po výrobkoch firmy.
Výstavbu plánuje dcérska spoločnosť rakúskeho koncernu ZKW rozbehnúť v polovici tohto roka, ukončenie je naplánované na apríl budúceho roka. Parcela, na ktorej by mala vyrásť nová hala, je v majetku Slovenského pozemkového fondu a je predmetom záujmu o kúpu zo strany investora. Okrem rozšírenia priestorov pre výrobu, montáž a skladovanie svetlometov plánuje firma vybudovať aj nové administratívno-sociálne priestory pre zamestnancov, parkovacie plochy a súvisiacu infraštruktúru.
ZKW Slovakia s.r.o. je jednou z ôsmich pobočiek, ktoré má rakúsky koncern po celom svete. V Krušovciach pôsobí od roku 2006. Spoločnosť začínala s 93 zamestnancami, v súčasnosti dáva prácu vyše 2400 ľuďom. O rozšírení výroby na Slovensku rozhodlo vedenie koncernu koncom minulého roka. Uplatnenie v nových priestoroch nájdu nielen výrobní pracovníci, ale aj špecialisti z oblasti vývoja svetlometov.

Zdroj: TASR