sccČína sa vracia na prvú pozíciu najatraktívnejšej svetovej lokality pre odvetvie výroby, kde vystriedala Malajziu. Slovensko postúpilo na 9. pozíciu, pričom v roku 2017 sa v rebríčku neuvádzalo. TASR o tom v stredu informovala poradenská realitná spoločnosť Cushman & Wakefield. Celkovo bolo hodnotených 42 krajín z celého sveta.


Čína je prvá pre efektívne dodávateľské reťazce a infraštruktúrne siete, ktoré zaisťujú spoľahlivú exportnú platformu i navzdory tomu, že výrobné odvetvia sú citlivé na vyššie náklady.
Podľa spoločnosti výrazne vzrástla aktivita Maďarska (7. miesto), Českej republiky (8. miesto) a Slovenska (9. miesto) v súvislosti s tým, že sú v tesnej blízkosti západoeurópskych ekonomík a zlepšovaniu cestnej infraštruktúry.
V rebríčku je druhá Litva, tretia Malajzia, štvrtý Taiwan, piata je Kanada, šieste sú Spojené štáty americké a prvú desiatku uzatvára Turecko. Litva má priaznivé podnikateľské prostredie a najnižšie personálne náklady z celej Európy. Sú o 14 % nižšie ako v Poľsku a o 30 % nižšie ako na Slovensku, konštatovala.
Vedúci tímu prenájmu priemyselných nehnuteľností v strednej a východnej Európe Ferdinand Hlobil uviedol, že najdôležitejšími otázkami pre výrobu sú lokalita a dodávateľské reťazce.
Krajiny v tomto regióne si podľa neho udržujú vysokú atraktivitu a globálnu konkurencieschopnosť, pretože celkové personálne náklady sú tam relatívne nízke a investíciami do infraštruktúry sa zlepšuje prepojenie so zvyškom Európy. "Rastie tiež konkurencieschopnosť vo výrobe v odboroch vyspelých technológií," uzavrel.

Zdroj: TASR