esvPo šiesty raz za sebou zaznamenal závod Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi rekordný ročný objem výroby. Z výsledkov, ktoré v utorok vedenie spoločnosti prezentovalo na stretnutí s novinármi, vyplýva, že počet kompresorov a kondenzačných jednotiek pre komerčné a domáce chladenie vyprodukovaných na Spiši vlani dosiahol 5,364 milióna. Je to približne o 57.000 viac než v roku 2016 a minuloročný obrat sa tak vyšplhal na úroveň 243,23 milióna eur.


V súčasnosti si pripomíname 20 rokov od začiatku výroby tu na Spiši a v rámci globálnej korporácie sa naďalej tešíme z kľúčového postavenia. Výrazne prispievame k tomu, že približne pätina hermetických kompresorov vo svete nosí značku Embraco,“ uviedol riaditeľ prevádzky Marcelo Borba.
Spoločnosť sa za posledné obdobie stala aj miestom pre vývoj a inovácie. Otvorenie technologického centra v máji 2017 prinieslo okrem iného rozšírenie kapacít na testovanie nových kompresorov. Embracu a jeho zákazníkom to pomáha pri prechode komerčného chladenia na blížiaci sa míľnik, od roku 2020 bude totiž v Európskej únii úplne zakázané využívanie chladív prispievajúcich ku klimatickým zmenám.
„Od otvorenia centra sme zadefinovali 101 nových verzií kompresorov a pre našich zákazníkov sme optimalizovali minimálne 18 druhov aplikácií. Za týmito číslami je práca slovenských špecialistov,“ komentuje manažér výskumu a vývoja v slovenskom Embracu Branislav Poliak s tým, že kompletne dokončené technologické centrum budú v tomto roku využívať na 100 %. Predpokladajú tak, že vývojových projektov ešte pribudne.
Investície do vybavenia a budovy technologického centra dosiahli vlani približne 1,54 milióna eur. Celkové investície korporácie do slovenského závodu minulý rok prekročili 4,6 milióna eur. V technologickom centre pracuje špeciálny inovačný tím zložený z miestnych odborníkov, ktorí kombinujú svoje dlhoročné skúsenosti s prinášaním nových nápadov. „Ide jednak o reakcie na požiadavky našich zákazníkov, ale tiež vývoj úplne nových aplikácií,“ doplnil Borba. V tomto roku plánuje firma investovať prostriedky do nových výrobných liniek, ale aj do vybavenia technologického centra.
Spoločnosť podľa Poliaka rozvíja úzku vedeckú spoluprácu s Technickou univerzitou Košice, ako aj s Masarykovou univerzitou v Brne. V súčasnosti má vo svojich radoch troch čerstvých absolventov z Košíc, ktorí sú zapojení do Programu Trainee. Za posledných desať rokov ním prešlo už vyše 100 zamestnancov a z nich viac ako polovica stále pracuje vo fabrike na Spiši.
Začiatkom roka sa spoločnosti, v ktorej momentálne pracuje takmer 2300 ľudí, po dlhých rokovaniach podarilo podpísať novú kolektívnu zmluvu s tamojším odborovým zväzom na najbližšie dva roky. Počet zamestnancov je tam posledné roky viac-menej stabilný.

Zdroj: TASR