oesV tomto roku by sa malo tempo rastu slovenskej ekonomiky zrýchliť ako dôsledok nábehu nových produkčných kapacít v automobilovom priemysle na 4,3 % a v budúcom roku na 4,7 %. Následne sa očakáva zmiernenie rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na 3,8 % v roku 2020. Vyplýva to z aktualizovanej strednodobej predikcie Národnej banky Slovenska (NBS), v ktorej sú zmeny oproti vlaňajšiemu decembru len minimálne.


"Spresnené údaje o štruktúre rastu ekonomiky naznačili slabšiu exportnú výkonnosť, ktorú kompenzoval lepší vývoj investičného dopytu. V aktuálnej predikcii tak bola zohľadnená odlišná štruktúra, avšak celkový výhľad HDP sa nezmenil," konštatuje centrálna banka.
Aktuálny priaznivý vývoj miery nezamestnanosti by mal podľa NBS pokračovať aj v ďalšom období, v dôsledku čoho bola revidovaná mierne nadol až k priemernej úrovni 6,1 % v roku 2020. "V dôsledku rastúceho dopytu po pracovnej sile, mierne vyššej inflácii a vplyvom rastu produktivity práce by mali mzdy pokračovať v rastúcej trajektórii," avizuje banka.
Inflácia by sa mala v tomto roku zvýšiť na 2,4 %, čo je v súlade s decembrovou predikciou NBS. Vplývať na to budú zvýšené ceny spracovaných potravín a energií. Z dôvodu vyšších cien ropy bola prehodnotená nahor dynamika spotrebiteľských cien v roku 2019, a to na úroveň 2,1 %. "Rast dopytových tlakov a dovezenej inflácie v prostredí minimálneho vplyvu nákladových faktorov z vývoja cien komodít by mal infláciu posunúť na úroveň 2,3 % v roku 2020," doplnila centrálna banka.
V odhadoch fiškálneho deficitu nedošlo v horizonte prognózy k zmenám. Smerom nadol o 0,1 percentuálneho bodu bol zrevidovaný len predpoklad deficitu verejnej správy v roku 2017, a to z dôvodu lepších daňových a odvodových príjmov.
Aktualizácia decembrovej predikcie NBS vychádza zo spresnených údajov o štruktúre rastu slovenskej ekonomiky v 3. štvrťroku 2017. Okrem toho banka zohľadnila aktuálne mesačné ukazovatele z reálnej ekonomiky v poslednom štvrťroku 2017 a vývoj predstihových indikátorov naznačujúcich smerovanie ekonomiky v krátkodobom horizonte.

Zdroj: TASR